Broccoli-courgettesoep met shiitakes en croutons

Broccoli-courgettesoep met shiitakes en croutons

Laatst stond mijn buurmeisje voor de deur met een courgette uit eigen tuin. Of ik daar misschien iets lekkers mee wilde maken. Dat werd deze broccoli-courgettesoep met shiitakes en croutons. Een heerlijke en feestelijke maaltijdsoep die je eigenlijk zo hebt gemaakt en die ook nog eens goed vulde.

Terwijl de soep lekker stond te pruttelen had ik alle tijd om de shiitakes te bakken en de croutons te maken. Eventueel kan je de croutons ook kant en klaar kopen, je vindt ze in het saladevak bij je supermarkt. Ik vond zowel de shiitakes als de croutons een heerlijke toevoeging bij deze lekkere soep.

Het makkelijke recept voor deze broccoli-courgettesoep met shiitakes en croutons vind je hieronder. Wij aten er nog een lekker plukbrood bij maar je kan ook een stokbroodje opwarmen in de oven. Heb je liever een ander soepje? Kijk dan eens tussen de vele soeprecepten op Kookidee, keuze genoeg!

Recept

Ingrediënten

4 personen

  • 1 l. groentebouillon
  • 250 ml. slagroom
  • 2 courgettes
  • 1 broccoli
  • 2 uien
  • 2 tenen knoflook
  • 100 gr. shiitakes
  • ca. 100 gr. croutons
  • peper en zout
  • olijfolie

Handig

Bij dit recept

Bereidingswijze

Bereid in een pannetje een liter groentebouillon. Zet ook vast een flinke soeppan op laag vuur zodat de bodem goed heet kan worden. Pel de uien en knoflook en snijd beiden fijn. Verhit een scheutje olijfolie in de soeppan en fruit hier de ui en knoflook in aan. Kruid met wat peper en zout.

Courgette en broccoli snijden

Snijd de uiteinden van de courgettes en snijd de courgette in blokjes. Voeg toe aan de soeppan en bak kort mee, schep goed om en voeg nog wat peper en zout toe. Snijd intussen de roosjes van de broccoli en snijd de steel in stukjes. Doe nu de bouillon in de soeppan en breng aan de kook. Zet het vuur lager en voeg de broccoliroosjes en de stukjes van de steel toe. Laat ongeveer 15 minuten pruttelen op laag vuur met de deksel op de pan.

In de tussentijd snijd je de shiitakes in reepjes. Verhit wat olijfolie in een hapjespan en bak de shiitakes tot ze slinken en mooi bruin zijn. Kruid met ruim peper en een beetje grof zeezout. Schep goed om en zet het vuur uit, bewaar in de pan voor zo.

Pureren en serveren

Pureer nu de soep. Dit kan je doen met een staafmixer in de soeppan of in een blender. Pureer de soep tot deze mooi glad is. Roer er vervolgens de slagroom doorheen en proef of de soep goed op smaak is. Indien nodig kan je nog wat peper en zout toevoegen.

Schep de soep in vier flinke kommen en schep in het midden de gebakken shiitakes. Strooi er vervolgens de croutons omheen en strooi er nog een klein beetje peper op. Serveer de soep direct zodat de croutons nog knapperig zijn.

Zelf croutons bakken

Wil je zelf de crotuons maken? Bak dan een (oud) sneetje brood in een koekenpan. Smeer het brood eerst in met wat olijfolie en bestrooi met een beetje grof zout. Eventueel kan je er met een half teentje knoflook overheen wrijven. Bak het brood goudbruin en krokant en laat kort afkoelen. Snijd de korst eraf en snijd het brood vervolgens in kleine blokjes.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief met nieuwe recepten en kooktips. Afmelden kan altijd weer.

Afbeelding bij 'Broccoli-courgettesoep met shiitakes en croutons'
Afbeelding bij 'Broccoli-courgettesoep met shiitakes en croutons'
Afbeelding bij 'Broccoli-courgettesoep met shiitakes en croutons'
Afbeelding bij 'Broccoli-courgettesoep met shiitakes en croutons'
Afbeelding bij 'Broccoli-courgettesoep met shiitakes en croutons'
Afbeelding bij 'Broccoli-courgettesoep met shiitakes en croutons'

Voedingswaarden per persoon

  • Energie 414 kcal.
  • Vetten 28 gr.
  • Waarvan verzadigd 14 gr.
  • Koolhydraten 52 gr.
  • Waarvan suikers 18 gr.
  • Vezels 5 gr.
  • Eiwitten 9 gr.
  • Zout 3.7 gr.
  • Natrium 1480 mg.