Bruine bonensoep met rookworst

Bruine bonensoep met rookworst
Soep
45 minuten
4 personen

Deze heerlijke bruine bonensoep met rookworst is heel makkelijk te maken. Je snijdt alle ingrediënten en bakt deze kort aan. Hierna laat je alles een half uurtje pruttelen in – al dan niet zelfgemaakte – groentebouillon. Het resultaat is een goedgevulde maaltijdsoep met lekker veel smaak.

Behalve bruine bonen deed ik lekker veel groenten in de soep. Ik koos o.a. voor bleekselderij, prei en paprika. Maar je kan dit natuurlijk helemaal aanpassen naar eigen smaak. Wij aten deze soep met wat stokbrood en knoflookboter.

Bovendien maakte ik een dubbele hoeveelheid en vroor ik de helft in. Ideaal om in de vriezer te hebben als je een keer weinig zin hebt om te koken. Wil je deze bruine bonensoep zelf proberen? Dan vind je hieronder het makkelijke recept. En hier vind je nog veel meer makkelijke soeprecepten.

Wil je iedere dag een nieuw recept? Volg mij dan op Facebook. Klik op 'Vind ik leuk' en daarna onder het knopje 'Volgend' voor 'Als eerste weergeven' om geen enkel recept meer te missen. Het recept vind je na de advertentie.

Recept

Ingrediënten (4 personen)

  • 1 l. groentebouillon
  • 1 blik bruine bonen, 800 gr.
  • 400 gr. tomatenblokjes, bv. Heinz
  • 1 winterpeen
  • 1 prei
  • 1 bleekselderij
  • 1 rode paprika
  • 2 uien
  • 2 tenen knoflook
  • 1 rookworst
  • handje peterselie
  • kerrie
  • peper en zout
  • olijfolie

Handig bij dit recept

Bereidingswijze

Doe de bruine bonen in een vergiet en laat uitlekken. Bereid alvast de groentebouillon en houd deze warm. Verwarm daarnaast een flinke soeppan op laag vuur. Pel eerst de uien en knoflook. Snijd de uien in stukjes en hak de knoflook goed fijn. Verhit een scheutje olijfolie in de soeppan, bak de ui en knoflook op laag vuur aan. Kruid met peper, zout en kerriepoeder naar smaak. Zelf voegde ik flink wat kerrie toe, zo'n twee theelepels.

Snijd intussen de groenten

Snijd de groenten 'van hard naar zacht'. Voeg iedere groente na het snijden direct toe aan de soeppan. Schep tussendoor steeds goed om. Begin met de winterpeen. Deze schraap je even schoon en snijd je daarna doormidden. Maak hier vervolgens dikke plakken van en snijd in blokjes. Hierna snijd je de onderkant van de bleekselderij. Snijd de stengels vervolgens in stukjes.

Van de rode paprika verwijder je de bovenkant. Haal er daarna de zaadlijsten en zaadjes uit. Snijd de paprika in reepjes. Maak daarna de prei schoon onder de kraan. Haal de onderkant en het donkergroene deel eraf. Snijd de prei in de lengte doormidden en daarna in halve ringetjes. Bak alles nog kort op hoog vuur. Giet er vervolgens de groentebouillon bij.

Bereid de soep

Breng de groentebouillon voorzichtig weer aan de kook. Draai het vuur daarna zo laag dat het nog net pruttelt. Doe er nu de tomatenblokjes en uitgelekte bruine bonen bij en roer alles door elkaar. Snijd vervolgens de rookworst in stukjes en doe ook deze in de soeppan. Snijd de helft van de peterselie fijn en roer door de soep. Laat het geheel nu een half uurtje pruttelen.

Serveer de soep met wat fijn gehakte peterselie. Erg lekker met plakjes stokbrood om in de soep te dopen.

Pureren

Wil je liever een wat dikkere bruine bonensoep? Pureer dan de helft van de soep met een staafmixer of in de blender. Giet deze daarna weer bij de andere helft en roer door elkaar. Ik raad je af om alle soep te pureren, door de bruine bonen wordt deze dan echt te dik. Is de bruine bonensoep na het pureren toch te dik geworden? Verdun dan weer met wat extra groentebouillon.

Recepten per mail?

Wil je mijn recepten voortaan per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn gratis nieuwsbrief. Je krijgt dan wekelijks mijn nieuwste recepten en andere leuke kooktips toegestuurd. Afmelden kan natuurlijk altijd weer.

Printen? Het recept wordt automatisch afgedrukt in een printvriendelijke versie.

Bruine bonensoep met rookworst
Bruine bonensoep met rookworst
Bruine bonensoep met rookworst
Bruine bonensoep met rookworst
Bruine bonensoep met rookworst
Bruine bonensoep met rookworst

Voedingswaarden (per persoon)

  • Energie 587 kcal.
  • Vetten 26 gr.
  • Waarvan verzadigd 7 gr.
  • Koolhydraten 48 gr.
  • Waarvan suikers 14 gr.
  • Vezels 23 gr.
  • Eiwitten 28 gr.
  • Zout 5.6 gr.
  • Natrium 2240 mg.

Tips van Kookidee

Zet je liever iets anders op tafel? Of heb je nog iets nodig in de keuken? Bekijk dan deze tips of de andere recepten op Kookidee.

Recepten in je mailbox?

Schrijf je in voor mijn gratis nieuwsbrief en ontvang de nieuwste recepten en nog veel meer kookinspiratie in je mailbox.

Over Kookidee

Hoi kookliefhebber! Ik ben Rik en ik sta graag in de keuken. Ik ben Kookidee begonnen om mijn passie voor koken met jou te delen. Je vindt hier dan ook van alles op het gebied van lekker koken en eten. Lekkere recepten, kookboeken, handige keukenspullen, kookgerei en nog veel meer.

Hier lees je alles over Kookidee.

Rik, Patricia en Jens