Bruine bonensoep met rookworst

Bruine bonensoep met rookworst

Deze heerlijke bruine bonensoep met rookworst is heel makkelijk te maken. Je snijdt alle ingrediënten en bakt deze kort aan. Hierna laat je alles een half uurtje pruttelen in – al dan niet zelfgemaakte – groentebouillon. Het resultaat is een goedgevulde maaltijdsoep met lekker veel smaak.

Behalve bruine bonen deed ik lekker veel groenten in de soep. Ik koos o.a. voor bleekselderij, prei en paprika. Maar je kan dit natuurlijk helemaal aanpassen naar eigen smaak. Wij aten deze soep met wat stokbrood en knoflookboter.

Bovendien maakte ik een dubbele hoeveelheid en vroor ik de helft in. Ideaal om in de vriezer te hebben als je een keer weinig zin hebt om te koken. Wil je deze bruine bonensoep zelf proberen? Dan vind je hieronder het makkelijke recept. En hier vind je nog veel meer makkelijke soeprecepten.

Wil je iedere dag een nieuw recept? Volg mij dan op Facebook. Klik op 'Vind ik leuk' en daarna onder het knopje 'Volgend' voor 'Als eerste weergeven' om geen enkel recept meer te missen.

Recept

Ingrediënten (4 personen)

  • 1 l. groentebouillon
  • 1 blik bruine bonen, 800 gr.
  • 400 gr. tomatenblokjes, bv. Heinz
  • 1 winterpeen
  • 1 prei
  • 1 bleekselderij
  • 1 rode paprika
  • 2 uien
  • 2 tenen knoflook
  • 1 rookworst
  • handje peterselie
  • kerrie
  • peper en zout
  • olijfolie

Zet alles op je lijst Wat is dit?

Met deze knop zet je alles voor dit recept in één keer op je boodschappenlijstje bij Albert Heijn. Met de Albert Heijn app heb je zo altijd je boodschappen bij de hand. Ook kan je alles eenvoudig thuis laten bezorgen door de bezorgservice van AH.nl.

Bereidingswijze

Doe de bruine bonen in een vergiet en laat uitlekken. Bereid alvast de groentebouillon en houd deze warm. Verwarm daarnaast een flinke soeppan op laag vuur. Pel eerst de uien en knoflook. Snijd de uien in stukjes en hak de knoflook goed fijn. Verhit een scheutje olijfolie in de soeppan, bak de ui en knoflook op laag vuur aan. Kruid met peper, zout en kerriepoeder naar smaak. Zelf voegde ik flink wat kerrie toe, zo'n twee theelepels.

Snijd intussen de groenten

Snijd de groenten 'van hard naar zacht'. Voeg iedere groente na het snijden direct toe aan de soeppan. Schep tussendoor steeds goed om. Begin met de winterpeen. Deze schraap je even schoon en snijd je daarna doormidden. Maak hier vervolgens dikke plakken van en snijd in blokjes. Hierna snijd je de onderkant van de bleekselderij. Snijd de stengels vervolgens in stukjes.

Van de rode paprika verwijder je de bovenkant. Haal er daarna de zaadlijsten en zaadjes uit. Snijd de paprika in reepjes. Maak daarna de prei schoon onder de kraan. Haal de onderkant en het donkergroene deel eraf. Snijd de prei in de lengte doormidden en daarna in halve ringetjes. Bak alles nog kort op hoog vuur. Giet er vervolgens de groentebouillon bij.

Bereid de soep

Breng de groentebouillon voorzichtig weer aan de kook. Draai het vuur daarna zo laag dat het nog net pruttelt. Doe er nu de tomatenblokjes en uitgelekte bruine bonen bij en roer alles door elkaar. Snijd vervolgens de rookworst in stukjes en doe ook deze in de soeppan. Snijd de helft van de peterselie fijn en roer door de soep. Laat het geheel nu een half uurtje pruttelen.

Serveer de soep met wat fijn gehakte peterselie. Erg lekker met plakjes stokbrood om in de soep te dopen.

Pureren

Wil je liever een wat dikkere bruine bonensoep? Pureer dan de helft van de soep met een staafmixer of in de blender. Giet deze daarna weer bij de andere helft en roer door elkaar. Ik raad je af om alle soep te pureren, door de bruine bonen wordt deze dan echt te dik. Is de bruine bonensoep na het pureren toch te dik geworden? Verdun dan weer met wat extra groentebouillon.

Vijf mooie soeppannen

Lekkere maaltijdsoepen staan bij mij vaak op tafel. Daarom heb ik een lekker grote soeppan waar ik makkelijk grotere hoeveelheden kan bereiden. Bovendien heb je zo alle ruimte om de soep bijvoorbeeld te pureren. En als klap op de vuurpijl kan je er ook nog lekkere stamppotten in maken.

Gusta soeppan 5 liter

Deze Gusta soeppan is klein maar fijn. De emaille pan heeft een inhoud van 5 liter en kan ook op inductie.

Ook lekker

Voedingswaarden (per persoon)

  • Energie: 587 kcal.
  • Vetten: 26 gr.
    - waarvan verzadigd: 7 gr.
  • Koolhydraten: 48 gr.
    - waarvan suiker: 14 gr.
  • Vezels: 23 gr.
  • Eiwitten: 28 gr.
  • Zout: 5.6 gr. (2240 mg. natrium)

Bron: Voedingscentrum

Keukenspullen

Deze keukenspullen heb ik gebruikt (of komen goed van pas) bij het bereiden van dit recept. Mis je nog iets in jouw keuken? Klik dan op een link voor een korte uitleg of om direct te bestellen.

Bruine bonensoep met rookworst

Bruine bonensoep met rookworst

Bruine bonensoep met rookworst

Bruine bonensoep met rookworst

Bruine bonensoep met rookworst

Bruine bonensoep met rookworst

Nooit meer iets missen? Schrijf je dan snel in voor mijn nieuwsbrief en je krijgt de nieuwste recepten iedere week in je mailbox.

In het kort

Hoi kookliefhebber! Ik ben Rik en ik sta graag in de keuken. Ik ben begonnen met kookidee.nl om mijn passie voor koken met jou te delen. Je vindt hier dan ook van alles op het gebied van lekker koken en eten. Lekkere recepten, kookboeken, handige keukenapparatuur, kookgerei en nog véél meer. Hier lees je meer over kookidee.nl.

Ik wens je veel kijk- en kookplezier met kookidee.nl.

Rik en Jens