Bruine bonensoep met rookworst
Recept
Ingrediënten
4 personen
- 1 l. groentebouillon
- 1 blik bruine bonen, 800 gr.
- 400 gr. tomatenblokjes, bv. Heinz
- 1 winterpeen
- 1 prei
- 1 bleekselderij
- 1 rode paprika
- 2 uien
- 2 tenen knoflook
- 1 rookworst
- handje peterselie
- kerrie
- peper en zout
- olijfolie
Bereidingswijze
Doe de bruine bonen in een vergiet en laat uitlekken. Bereid alvast de groentebouillon en houd deze warm. Verwarm daarnaast een flinke soeppan op laag vuur. Pel eerst de uien en knoflook. Snijd de uien in stukjes en hak de knoflook goed fijn. Verhit een scheutje olijfolie in de soeppan, bak de ui en knoflook op laag vuur aan. Kruid met peper, zout en kerriepoeder naar smaak. Zelf voegde ik flink wat kerrie toe, zo'n twee theelepels.
Snijd intussen de groenten
Snijd de groenten 'van hard naar zacht'. Voeg iedere groente na het snijden direct toe aan de soeppan. Schep tussendoor steeds goed om. Begin met de winterpeen. Deze schraap je even schoon en snijd je daarna doormidden. Maak hier vervolgens dikke plakken van en snijd in blokjes. Hierna snijd je de onderkant van de bleekselderij. Snijd de stengels vervolgens in stukjes.
Van de rode paprika verwijder je de bovenkant. Haal er daarna de zaadlijsten en zaadjes uit. Snijd de paprika in reepjes. Maak daarna de prei schoon onder de kraan. Haal de onderkant en het donkergroene deel eraf. Snijd de prei in de lengte doormidden en daarna in halve ringetjes. Bak alles nog kort op hoog vuur. Giet er vervolgens de groentebouillon bij.
Bereid de soep
Breng de groentebouillon voorzichtig weer aan de kook. Draai het vuur daarna zo laag dat het nog net pruttelt. Doe er nu de tomatenblokjes en uitgelekte bruine bonen bij en roer alles door elkaar. Snijd vervolgens de rookworst in stukjes en doe ook deze in de soeppan. Snijd de helft van de peterselie fijn en roer door de soep. Laat het geheel nu een half uurtje pruttelen.
Serveer de soep met wat fijn gehakte peterselie. Erg lekker met plakjes stokbrood om in de soep te dopen.
Pureren
Wil je liever een wat dikkere bruine bonensoep? Pureer dan de helft van de soep met een staafmixer of in de blender. Giet deze daarna weer bij de andere helft en roer door elkaar. Ik raad je af om alle soep te pureren, door de bruine bonen wordt deze dan echt te dik. Is de bruine bonensoep na het pureren toch te dik geworden? Verdun dan weer met wat extra groentebouillon.
Recepten in je mail
Voedingswaarden per persoon
- Energie 587 kcal.
- Vetten 26 gr.
- Waarvan verzadigd 7 gr.
- Koolhydraten 48 gr.
- Waarvan suikers 14 gr.
- Vezels 23 gr.
- Eiwitten 28 gr.
- Zout 5.6 gr.
- Natrium 2240 mg.