Chinees gekruide wortel-roomsoep

Chinees gekruide wortel-roomsoep

Wortelsoep maakte ik al vaker maar deze Chinees gekruide wortel-roomsoep stond nog niet eerder op tafel. Ik bracht deze soep vooral op smaak met Chinees vrijfkruidenpoeder, een heerlijke smaakmaker die je eigenlijk standaard in je keuken moet hebben.

In Chinees vijfkruidenpoeder vind je de  kruiden kaneel, steranijs, szechuanpeper, venkel en kruidnagel. Dit zijn precies de smaken uit de vijf smaakgroepen zoet, zout, bitter, zuur en umami. Niet alleen lekker in de soep maar ook bij vlees, groenten en allerlei verschillende bereidingen.

Verder gebruikte ik voor deze soep niet veel ingrediënten, de smaak werd zo namelijk al lekker genoeg. Wil je deze lekkere wortel-roomsoep zelf eens proberen dan vind je hieronder mijn recept.

Recept

Ingrediënten

4 personen

  • 1 kg. bospeen
  • 1 1/2 l. groentebouillon
  • 2 tenen knoflook
  • 1 ui
  • 125 gr. slagroom
  • vijfkruidenpoeder
  • peper en zout
  • olijfolie

Handig

Bij dit recept

Bereidingswijze

Zet vast een flinke soeppan op laag vuur zodat de bodem goed warm kan worden. Zet ook een pan op het vuur om de groentebouillon in te bereiden en warm te houden. Zelf gebruikte ik een groentebouillon die ik trok van tabletten van Zonnatura.

Spoel de bospeen schoon onder de kraan en verwijder het loof en de onderkant. Snijd de bospeen vervolgens in plakjes en laat even uitlekken in een vergiet. Pel intussen de ui en snijd in vieren, snij vervolgens fijn in plakjes. Pel de teentjes knoflook en hak zo fijn mogelijk.

Verhit een scheut olijfolie in de soeppan en doe hier de fijngehakte knoflook en de ui bij. Kruid naar smaak met vijfkruidenpoeder, zelf voegde ik vijf flinke 'snufjes' toe die tussen twee vingers pasten. Gebruik niet teveel want de smaak is erg aanwezig. Als graadmeter kan je je neus gebruiken, voeg gewoon wat vijfkruidenpoeder toe en roer de ui en knoflook door elkaar. Ruik boven de pan en voeg steeds een snuf toe tot je het lekker vindt ruiken.

Bak de ui en knoflook aan in de olijfolie tot de ui goed glazig is. Voeg nu de fijngesneden bospeen en de groentebouillon toe en breng aan de kook. Zodra de bouillon begint te borrelen doe je de deksel op de pan en laat je alles 20 minuten pruttelen op laag vuur.

Pureer hierna alles tot een romige soep met een staafmixer of in de blender. Voeg de slagroom toe aan de soep, roer nogmaals goed door elkaar en breng verder op smaak met peper en zout.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief met nieuwe recepten en kooktips. Afmelden kan altijd weer.

Afbeelding bij 'Chinees gekruide wortel-roomsoep'
Afbeelding bij 'Chinees gekruide wortel-roomsoep'
Afbeelding bij 'Chinees gekruide wortel-roomsoep'