Courgettesoep, mijn basisrecept
Recept
Ingrediënten
4 personen
- 3 courgettes, groen en/of geel
- 1 grote ui
- 1 teen knoflook
- 1,5 l. groentebouilon*
- 125 gr. slagroom, ongeklopt
- olijfolie
- peper en zout
- handje verse peterselie
* Ik maak deze altijd met deze tabletten van Zonnatura (AH) maar je kan ook verse bouillon gebruiken.
Bereidingswijze
Zet een grote soeppan klaar voor de courgettesoep en een ruime kookpan voor het water of de bouillon. Zet het vuur onder de soeppan vast aan op de laagste stand. Breng in de kookpan anderhalve liter water aan de kook. Gebruik je verse bouillon? Verhit deze dan in de kleinste van de twee pannen.
Snijd alles en bereid de soep
Verhit in de grote soeppan een laagje olijfolie. Pel intussen de ui en snijd deze eerst door de helft, daarna in plakjes en tot slot in stukjes. Hier kan je naast een scherp koksmes ook een uienkam bij gebruiken. Doe de gesneden ui in de soeppan maar laat het vuur nog laag. Alle andere ingrediënten uit dit courgettesoep recept doe je na het snijden meteen in de soeppan.
Plet de teen knoflook onder je koksmes en haal het velletje eraf. Hak de knoflook vervolgens fijn met je koksmes. Doe ook deze in de pan. Kruid nu met ruim peper en zout en schep alles goed om. Zet het vuur een tandje hoger maar nog niet te hoog. Schep af en toe om.
Hierna snijd je de courgette voor de soep in dikke plakken. Deze snijd je vervolgens in reepjes en blokjes. Voeg steeds als je een deel hebt gesneden meteen toe aan de soeppan. Als alle courgette is gesneden giet je er nog een scheutje olijfolie over. Ook kan je er nog wat extra peper en zout bij doen. Laat een paar minuten bakken en giet dan het kokende water erbij. Verkruimel er de drie bouillonblokjes boven en laat 20 minuten koken met het deksel op de pan.
Maak de courgettesoep af en serveer
Gebruik je een staafmixer? Pureer deze dan in de soeppan tot de soep de gewenste dikte heeft. Doe je het met een blender? Schep dan de helft van de inhoud van de soeppan in de blender en pureer de soep. Giet dit even in de kleinere kookpan en pureer het tweede deel in de blender. Giet nu beide helften terug in de soeppan.
Doe er de ongeklopte slagroom bij maar houd nog een klein beetje apart voor zo. Meng de room door de soep. Dien hierna de soep op in grote kommen of diepe borden. Druppel met een lepel het laatste beetje room over de vier kommen als garnering. Hak tot slot de peterselie fijn met het koksmes en verdeel over de courgettesoep. Serveer en eet smakelijk!
Serveertip: ik serveerde wat in knoflookolie gegrild brood bij deze courgettesoep, lekker en zo te maken. Dit doe je door een droge koekenpan op het vuur te zetten. Wrijf een half teentje knoflook over de bodem en doe er een scheutje olijfolie in. Leg er een boterham in en gril de onderkant tot deze begint te kleuren. Draai om en gril de andere kant, strooi op de bovenkant wat grof zeezout en wat peterselie.
Recepten in je mail
Voedingswaarden per persoon
- Energie 368 kcal.
- Vetten 33 gr.
- Waarvan verzadigd 11 gr.
- Koolhydraten 10 gr.
- Waarvan suikers 10 gr.
- Vezels 4 gr.
- Eiwitten 6 gr.
- Zout 3.6 gr.
- Natrium 1440 mg.