Courgettesoep, mijn basisrecept

Courgettesoep, mijn basisrecept

Ik zag dat ik al heel wat soorten soep met courgette op Kookidee had staan, maar het basisrecept nog niet. Het is dus de hoogste tijd om die ook maar eens toe te voegen. Want met dit courgettesoep recept kan je in 25 minuten een lekkere soep maken met o.a. courgette, ui en knoflook. Lekker voor de lunch, of gewoon ‘s avonds met wat brood of een salade. En het mooie is dat je voor deze soep niet veel nodig hebt. De soep is door iedereen wel te maken.

Ik koos voor de basis voor deze soep voor twee soorten courgette: twee groene en een gele. Maar je kan ook gewoon alleen maar groene gebruiken als je dit recept voor courgettesoep gaat maken. De soep pureerde ik deze keer met een blender, dit omdat we op vakantie waren en de staafmixer waren vergeten. Die laatste heeft mijn voorkeur omdat je deze zo weer schoon hebt gemaakt en dus minder vaat hebt. Ook heb je iets meer controle hoe dun of dik je deze soep met courgette wil maken.

Bekijk hier het recept als je deze courgettesoep ook eens wil maken.

Met dit recept kan je in 25 minuten deze lekkere courgettesoep maken met naast courgette ook ui, knoflook en room

Meer recepten voor courgettesoep

Dit basisrecept is een van de meest pure courgettesoepen, helemaal als je de room weg zou laten. Maar zelf vind ik dat altijd juist wat extra’s geven aan een soep. Je kan deze basis gebruiken om zelf een lekkere variant te maken. Zo kan je er als topping wat spekjes of shiitake door doen, wel eerst even bakken. Maar ook met bijvoorbeeld snijbonen of prei is deze soep erg lekker. Probeer dus zelf gewoon wat uit of kies voor een recept dat al op Kookidee is te vinden.

Tip: ga je deze courgettesoep maken en houd je nog wat over? Vries deze dan in porties in en je hebt altijd een lekkere soep achter de hand. Vaak is deze soep de volgende keer nog voller van smaak.

Recept

Ingrediënten

4 personen

  • 3 courgettes, groen en/of geel
  • 1 grote ui
  • 1 teen knoflook
  • 1,5 l. groentebouilon*
  • 125 gr. slagroom, ongeklopt
  • olijfolie
  • peper en zout
  • handje verse peterselie

* Ik maak deze altijd met deze tabletten van Zonnatura (AH) maar je kan ook verse bouillon gebruiken.

Handig

Bij dit recept

Bereidingswijze

Zet een grote soeppan klaar voor de courgettesoep en een ruime kookpan voor het water of de bouillon. Zet het vuur onder de soeppan vast aan op de laagste stand. Breng in de kookpan anderhalve liter water aan de kook. Gebruik je verse bouillon? Verhit deze dan in de kleinste van de twee pannen.

Snijd alles en bereid de soep

Verhit in de grote soeppan een laagje olijfolie. Pel intussen de ui en snijd deze eerst door de helft, daarna in plakjes en tot slot in stukjes. Hier kan je naast een scherp koksmes ook een uienkam bij gebruiken. Doe de gesneden ui in de soeppan maar laat het vuur nog laag. Alle andere ingrediënten uit dit courgettesoep recept doe je na het snijden meteen in de soeppan.

Plet de teen knoflook onder je koksmes en haal het velletje eraf. Hak de knoflook vervolgens fijn met je koksmes. Doe ook deze in de pan. Kruid nu met ruim peper en zout en schep alles goed om. Zet het vuur een tandje hoger maar nog niet te hoog. Schep af en toe om.

Hierna snijd je de courgette voor de soep in dikke plakken. Deze snijd je vervolgens in reepjes en blokjes. Voeg steeds als je een deel hebt gesneden meteen toe aan de soeppan. Als alle courgette is gesneden giet je er nog een scheutje olijfolie over. Ook kan je er nog wat extra peper en zout bij doen. Laat een paar minuten bakken en giet dan het kokende water erbij. Verkruimel er de drie bouillonblokjes boven en laat 20 minuten koken met het deksel op de pan.

Maak de courgettesoep af en serveer

Gebruik je een staafmixer? Pureer deze dan in de soeppan tot de soep de gewenste dikte heeft. Doe je het met een blender? Schep dan de helft van de inhoud van de soeppan in de blender en pureer de soep. Giet dit even in de kleinere kookpan en pureer het tweede deel in de blender. Giet nu beide helften terug in de soeppan.

Doe er de ongeklopte slagroom bij maar houd nog een klein beetje apart voor zo. Meng de room door de soep. Dien hierna de soep op in grote kommen of diepe borden. Druppel met een lepel het laatste beetje room over de vier kommen als garnering. Hak tot slot de peterselie fijn met het koksmes en verdeel over de courgettesoep. Serveer en eet smakelijk!

Serveertip: ik serveerde wat in knoflookolie gegrild brood bij deze courgettesoep, lekker en zo te maken. Dit doe je door een droge koekenpan op het vuur te zetten. Wrijf een half teentje knoflook over de bodem en doe er een scheutje olijfolie in. Leg er een boterham in en gril de onderkant tot deze begint te kleuren. Draai om en gril de andere kant, strooi op de bovenkant wat grof zeezout en wat peterselie.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief met nieuwe recepten en kooktips. Afmelden kan altijd weer.

Afbeelding bij 'Courgettesoep, mijn basisrecept'
Afbeelding bij 'Courgettesoep, mijn basisrecept'
Afbeelding bij 'Courgettesoep, mijn basisrecept'
Afbeelding bij 'Courgettesoep, mijn basisrecept'

Voedingswaarden per persoon

  • Energie 368 kcal.
  • Vetten 33 gr.
  • Waarvan verzadigd 11 gr.
  • Koolhydraten 10 gr.
  • Waarvan suikers 10 gr.
  • Vezels 4 gr.
  • Eiwitten 6 gr.
  • Zout 3.6 gr.
  • Natrium 1440 mg.