Een hele makkelijke gebonden wortel-preisoep
Recept
Ingrediënten
4 personen
- 2 stronken prei
- 500 gr. bospeen
- 1 grote ui
- 1 aardappel
- 1 1/2 l. groentebouillon
- olijfolie
- verse peterselie
- peper en zout
Bereidingswijze
Maak in een aparte pan de groentebouillon met bijvoorbeeld anderhalve liter water en drie bouillonblokjes. Hou de groentebouillon warm voor zo. Zet vast een soeppan op laag vuur zodat de bodem goed warm wordt.
Maak de prei en wortels schoon en snijd de prei in ringetjes. Verwijder de boven- en onderkant van de wortel en snijd in stukjes. Spoel af onder de kraan in een vergiet en laat even uitlekken voor zo.
Pel en snij de ui in partjes en daarna in kleinere stukjes. Verhit wat olijfolie in de soeppan en fruit de ui hier kort in aan tot deze glazig wordt. Voeg de wortel en prei toe en roer even door elkaar, bak kort mee en breng op smaak met flink wat peper en een beetje zout. Voeg de bouillon toe en breng rustig aan de kook.
Boen intussen de aardappel schoon en snijd met schil en al in kleine blokjes, voeg toe aan de soeppan zodra de bouillon kookt. Doe een deksel op de pan en zet het vuur wat lager, de bouillon moet zo'n 20 minuten pruttelen. Roer de laatste paar minuten goed door zodat het vrijgekomen zetmeel goed met de rest van de soep kan mengen.
Giet de inhoud van de soeppan in een blender en pureer het geheel tot een mooi gladde soep. Eventueel kan je dit ook met een staafmixer in de soeppan doen. Giet de wortel-preisoep terug in de pan en houd warm. Hak wat peterselie fijn en serveer de soep met daarop wat van de peterselie.