Een romige pompoensoep met winterpeen en Parmezaan

Een romige pompoensoep met winterpeen en Parmezaan

Het heeft lang geduurd voordat ik pompoen ging eten, ik vond het altijd maar een raar ding dat ik dan ook altijd links liet liggen. Totdat ik er eens een soep van maakte die daarna al meerdere malen bij ons op tafel heeft gestaan, zo ook deze week.

Deze romige pompoensoep met winterpeen en Parmezaan is erg lekker van smaak en ziet er door de mooie kleur ook nog eens heel feestelijk uit. Door een winterpeen toe te voegen krijg je een heerlijke smaakcombinatie die nog eens een extra boost krijgt door de Parmezaanse kaas.

Hier vind je het recept van dit lekkere soepje dat ook bij een feestelijke maaltijd niet zal misstaan. Het is even wat snijwerk maar het is de moeite meer dan waard, probeer zelf maar eens.

Recept

Ingrediënten

4 personen

  • 1 grote pompoen (ca. 1 kilo)
  • 1 grote winterpeen
  • 2 rode uien
  • 1 liter kippenbouillon (of groentebouillon)
  • 150 ml. slagroom
  • 60 gr. roomboter + klontje om te bakken
  • 30 gr. bloem
  • Parmezaanse kaas
  • peper en zout

Handig

Bij dit recept

Bereidingswijze

Zet vast een grote soeppan op een laag vuurtje en verwarm deze voor zodat de bodem goed heet wordt. Zet in een tweede pan ook vast een liter water op om de bouillon van te maken. Rasp vast 40 gr. Parmezaanse kaas en houd deze apart voor zo.

Maak in een apart pannetje ook alvast de roux. Dit doe je door 60 gr. roomboter in de pan te smelten en zodra deze is gesmolten beetje bij beetje de bloem toe te voegen. Blijf roeren totdat alle bloem is opgelost en je een mooie roux hebt. Zet het vuur uit en laat de roux in de pan zitten voor later.

Snijd intussen de pompoen mét schil in kleine blokjes, dit doe je door de pompoen eerst te halveren en er met een lepel alle pitten uit te scheppen. Snijd beide helften nu doormidden en herhaal dat nogmaals. Je hebt nu een aantal partjes die je in reepjes snijd, deze reepjes snijd je weer in kleine blokjes. Zet even apart voor later.

Snijd de winterpeen in plakjes en snijd deze plakjes ook weer in blokjes, doe deze blokjes bij de pompoen. Pel de rode uien en snijd ook deze goed fijn, hoe kleiner hoe beter want dan houd je geen sliertjes over in je soep.

Smelt een klontje boter in de soeppan en bak eerst de gesnipperde rode uien aan op hoog vuur. Zet het vuur wat lager en doe de blokjes pompoen en winterpeen in de soeppan, bak circa 10 minuten aan terwijl je de blokjes bestrooid met wat versgemalen peper en zout. Roer alles regelmatig om zodat het niet aanbakt.

Voeg na 10 minuten de bouillon toe in je soeppan en laat alles een half uurtje pruttelen op een laag vuurtje. Pureer alles met je staafmixer of doe alles in je blender, als je een mooi egale soep hebt doe je er de roux beetje bij beetje bij terwijl je alles goed blijft mixen. Hierna voeg je ook de slagroom toe aan de soep en roert alles nogmaals goed door. Breng de soep op smaak met peper en zout.

Voeg tenslotte ook de geraspte Parmezaanse kaas toe en roer nog even goed door tot deze in de soep is opgelost, je soep is nu klaar om te serveren. Dien de soep op met nog wat versgeraspte Parmezaanse kaas er overheen en smullen maar.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief met nieuwe recepten en kooktips. Afmelden kan altijd weer.

Afbeelding bij 'Een romige pompoensoep met winterpeen en Parmezaan'
Afbeelding bij 'Een romige pompoensoep met winterpeen en Parmezaan'
Afbeelding bij 'Een romige pompoensoep met winterpeen en Parmezaan'
Afbeelding bij 'Een romige pompoensoep met winterpeen en Parmezaan'
Afbeelding bij 'Een romige pompoensoep met winterpeen en Parmezaan'
Afbeelding bij 'Een romige pompoensoep met winterpeen en Parmezaan'
Afbeelding bij 'Een romige pompoensoep met winterpeen en Parmezaan'
Afbeelding bij 'Een romige pompoensoep met winterpeen en Parmezaan'