Geroosterde pompoensoep met kaneel en kokos
Recept
Ingrediënten
4 personen
- 1 1/2 l. groentebouillon
- 1 pompoen
- 1 winterpeen
- 1 oranje paprika
- 1 ui
- 2 tenen knoflook
- 4 trostomaten, optioneel
- peper en zout
- grof zeezout
- kaneel (poeder)
- olijfolie
- kokosschaafsel
- ciabatta, voor erbij
Bereidingswijze
Verwarm je oven voor op 185 graden en zet vast een flinke bakplaat klaar. Zet ook vast een flinke soeppan op laag vuur zodat de bodem goed heet kan worden. Verwarm vast anderhalve liter bouillon voor zo.
Halveer de pompoen met een scherp koksmes en schep met een lepel de pitten en het dradige vruchtvlees eruit. Snijd de helften nogmaals doormidden en vervolgens in reepjes en in blokjes. Verdeel de pompoenblokjes (mét schil) over de bakplaat en bestrooi met kaneel. Sprenkel er ruim olijfolie over en strooi er tenslotte wat grof zeezout overheen. Schuif de stukjes pompoen 20 tot 25 minuten in de oven.
Pel intussen de ui en snijd in stukjes. Pel ook de tenen knoflook en hak goed fijn. Verhit een flinke scheut olijfolie in de soeppan en bak de ui en knoflook hier een paar minuten in aan met wat peper en zout. Snijd de winterpeen in de lengte in vieren en vervolgens in stukjes, doe in de soeppan en bak kort mee.
Verwijder de bovenkant van de paprika, trek de zaadlijsten en zaadjes eruit en snijd in acht parten. Snijd vervolgens in reepjes en doe in de soeppan. Bak kort mee en voeg de hete groentebouillon toe. Breng de bouillon aan de kook, zet het vuur lager en laat 15 minuten pruttelen met de deksel op de pan.
Als je toevallig trostomaten hebt snij je deze in grove stukken en voeg je deze nog toe aan de bouillon. Ook zonder de trostomaat is deze soep trouwens al lekker genoeg. Als de pompoen klaar is haal je deze uit de oven en zet je deze klaar voor zo.
Nadat de bouillon met de overige gesneden groenten 15 minuten heeft geprutteld doe je de helft in de blender, voeg de helft van de geroosterde blokjes pompoen toe en pureer alles. Herhaal voor de overige helft van de bouillon en blokjes pompoen. Giet alles terug in de pan en breng eventueel extra op smaak met nog wat peper en zout. Heb je geen blender dan voeg je de pompoenblokjes toe aan de soeppan en pureer je alles met een staafmixer.
Serveer de pompoensoep en doe er wat kokosschaafsel bij. Dit heeft een heerlijk smaakje dat prima combineert met de pompoen en kaneel. Bovendien blijft het schaafsel een beetje knapperig wat een lekkere 'bite' geeft aan de soep. Lekker met sneetjes ciabatta uit de oven met wat olijfolie en grof zeezout.