Knolselderij-pastinaaksoep met pied de mouton en salie

Knolselderij-pastinaaksoep met pied de mouton en salie

Mijn ouders vroegen me een tijdje geleden of ik een feestelijke en lekkere soep voor ze wilde verzinnen. Ik bedacht deze knolselderij-pastinaaksoep met pied de mouton en salie. Het is een heerlijke maaltijdsoep die lekker eenvoudig is te maken.

Pied de mouton is een paddenstoel, ook wel gele stekelzwam of schapenvoetje genoemd. Ik kocht ze gewoon bij de supermarkt maar als je ze niet kan vinden zijn cantharellen een prima alternatief. Ook de smaak van de verse salie combineert super bij deze soep. Hieronder vind je het makkelijke recept, ook heerlijk als doordeweekse maaltijdsoep.

Recept

Ingrediënten

4 personen

  • 1 l. groentebouillon
  • 1 knolselderij
  • 400 gr. pastinaak
  • 1 ui
  • 125 gr. slagroom
  • 300 gr. pied de mouton*
  • peper en zout
  • verse salie
  • olijfolie
  • klontje boter

* Pied de mouton is een paddenstoel die ook bekend staat als gele stekelzwam. Kan je deze niet vinden dan kan je ook cantharellen gebruiken.

Handig

Bij dit recept

Bereidingswijze

Zet vast een pannetje met een liter groentebouillon op het vuur. Verwarm ook vast een flinke soeppan voor op laag vuur.

Snijd de knolselderij in blokjes ter grootte van een dobbelsteen. Dit doe je door met een scherp koksmes de knolselderij in dikke plakken te snijden. Leg de plakken plat op je snijplank en snijd de harde schil rondom weg. Snijd vervolgens in reepjes en daarna in blokjes.

Schil de pastinaken met een dunschiller en snijd ook deze in stukjes. Het dunne deel snijd je gewoon in plakjes, het wat dikkere deel snijd je in de lengte in tweeën of vieren en daarna in stukjes. Bewaar de stukjes knolselderij en pastinaak voor zo.

Pel de ui en snijd in vieren, snijd ieder part vervolgens in stukjes. Snijd ongeveer tien blaadjes salie in reepjes. Verhit een flinke scheut olijfolie in de soeppan en bak hier de ui met de gesneden salie een paar minuten in aan. Kruid met wat peper en zout en voeg de knolselderij en pastinaak toe. Bak een paar minuten mee en voeg daarna de warme groentebouillon toe.

Breng de bouillon aan de kook, draai het vuur laag en laat de soep ongeveer twinitig minuten pruttelen met de deksel op de pan. Borstel intussen de pied de mouton schoon, verwijder de onderkanten van de steeltjes en snijd de paddenstoelen vervolgens in reepjes. Bewaar voor zo.

Als de soep nog vijf minuten moet koken zet je een koekenpan op het vuur. Smelt hier een klontje boter in en bak de pied de mouton in ongeveer vijf minuten mooi bruin. Kruid tussendoor met wat peper en houd warm voor zo. Snijd alvast wat blaadjes salie in reepjes voor zo.

Schep de inhoud van je soeppan in een blender en pureer tot een romige dikke soep. Doe terug in de pan en roer er de slagroom door. Je kan ook een staafmixer gebruiken als je geen blender hebt, al vind ik de blender voor deze soep het makkelijkst werken.

Serveer de soep op borden of in kommen. Schep in het midden de gebakken pied de mouton en strooi er nog wat reepjes salie over. Je hebt nu een heerlijke en feestelijke soep met een perfecte combinatie van smaken.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief met nieuwe recepten en kooktips. Afmelden kan altijd weer.

Afbeelding bij 'Knolselderij-pastinaaksoep met pied de mouton en salie'
Afbeelding bij 'Knolselderij-pastinaaksoep met pied de mouton en salie'
Afbeelding bij 'Knolselderij-pastinaaksoep met pied de mouton en salie'
Afbeelding bij 'Knolselderij-pastinaaksoep met pied de mouton en salie'
Afbeelding bij 'Knolselderij-pastinaaksoep met pied de mouton en salie'
Afbeelding bij 'Knolselderij-pastinaaksoep met pied de mouton en salie'