Makkelijke erwtensoep met spekjes en worst
Recept
Ingrediënten
8 personen
- 750 gr. spliterwten
- 4 schouderkarbonades
- 200 gr. spekreepjes
- 4 preien
- 1 knolselderij
- 2 grote uien
- 2 aardappels
- 1 winterpeen
- 40 gr. selderij
- 2 groentebouillonblokjes
- 2 rookworsten
- peper en zout
Bereidingswijze
Doe de spliterwten in een vergiet en spoel een tijdje af onder de stromende kraan. Doe de spliterwten in een flinke soeppan en doe hier 3 1/2 liter water, de schouderkarbonades, de spekreepjes en de bouillonblokjes in. Breng het geheel aan de kook en schep zodra het water aan de kook is met een schuimspaan het schuim van de oppervlakte. Blijf dit herhalen tot je ziet dat er bijna geen schuim meer bijkomt.
Laat pruttelen
Laat het geheel nu ongeveer één tot twee uur pruttelen op laag vuur met de deksel op de pan. Het is belangrijk dat de spliterwten volledig uit elkaar zijn gevallen, dit kan per keer schelen in tijd. Schep alles regelmatig om en schep tussendoor eventueel nog wat schuim weg. Snijd in de tussentijd alle groenten zoals hieronder beschreven, bewaar alle gesneden groenten tot later. Met een goed koksmes heb je dit zo gedaan.
Snijd de groenten
Verwijder de onderkanten van de prei en snijd de prei vervolgens in ringen. Schil de winterpeen en verwijder de onder- en bovenkant, snijd vervolgens in dunne plakjes. Snijd met een scherp koksmes een plakje van de onder- en bovenkant van de knolselderij, zo blijft deze goed liggen.
Snijd de knolselderij nu in plakken van circa één centimeter. Snijd met een scherp mesje de schil rondom weg. Snijd vervolgens in reepjes en daarna in blokjes. Pel de uien en snijd deze daarna in stukjes. Hak de selderij goed fijn met een koksmes. Schil tot slot beide aardappelen en rasp deze met een keukenrasp boven een kom.
Snijd het vlees
Haal als de spliterwten uit elkaar zijn gevallen (dit is na ongeveer anderhalf uur) de karbonades uit de soep, doe dit met een keukentang. Leg de karbonades op een snijplank en laat een beetje afkoelen. Trek het vlees van de botten en snijd vervolgens in kleine stukjes. Doe het fijngesneden vlees terug in de pan en voeg alle gesneden groenten en de geraspte aardappels erbij. Laat nog een half uur tot een uur pruttelen met de deksel op de pan.
Bereid de rookworsten zoals aangegeven op de verpakking en snijd in plakjes. Laat de plakjes rookworst de laatste 15 minuten nog zachtjes meekoken met de soep. Breng tot slot op smaak met peper en zout. Serveer de erwtensoep met roggebrood met katenspek en mosterd of bijvoorbeeld met een zelf gebakken stokbrood met kruidenboter.
Erwtensoep bewaren
Vries de overgebleven erwtensoep in kleine porties in en warm deze op een later tijdstip op. Als je de erwtensoep later opwarmt wordt deze nog wat dikker en nog lekkerder.