Makkelijke erwtensoep met spekjes en worst

Makkelijke erwtensoep met spekjes en worst

Ik moet bekennen dat ik nog nooit eerder zelf erwtensoep had gemaakt. Als ik het at was dat bij mijn moeder thuis en die was altijd heerlijk. Toch besloot ik het eens te proberen en maakte ik laatst deze makkelijke erwtensoep met spekjes en worst. En het was een succes.

Ik maakte expres een extra grote hoeveelheid omdat erwtensoep eenmaal opgewarmd nog lekkerder is. Bijkomend voordeel was dat er een flinke bak erwtensoep naar mijn moeder, mijn broer en mijn zus ging. En allemaal hebben ze ervan zitten smullen, zelfs mijn moeder vond hem heerlijk. Een beter compliment kan je niet krijgen toch?

Voor het recept voor deze makkelijke erwtensoep heb ik me laten inspireren door Joke Boon. In haar kookboek Bonen! stond namelijk een makkelijk te maken erwtensoep, al heb ik het hier en daar aangepast naar mijn eigen smaak.

Laat je vooral niet afschrikken door de hoeveelheid ingrediënten en de bereidingstijd. De soep is echt eenvoudig te maken en het is de moeite meer dan waard. Deze makkelijke erwtensoep komt bij ons zeker vaker op tafel, als het aan mijn vriendin zou liggen vanavond nog.

Recept

Ingrediënten

8 personen

 • 750 gr. spliterwten
 • 4 schouderkarbonades
 • 200 gr. spekreepjes
 • 4 preien
 • 1 knolselderij
 • 2 grote uien
 • 2 aardappels
 • 1 winterpeen
 • 40 gr. selderij
 • 2 groentebouillonblokjes
 • 2 rookworsten
 • peper en zout

Handig

Bij dit recept

Bereidingswijze

Doe de spliterwten in een vergiet en spoel een tijdje af onder de stromende kraan. Doe de spliterwten in een flinke soeppan en doe hier 3 1/2 liter water, de schouderkarbonades, de spekreepjes en de bouillonblokjes in. Breng het geheel aan de kook en schep zodra het water aan de kook is met een schuimspaan het schuim van de oppervlakte. Blijf dit herhalen tot je ziet dat er bijna geen schuim meer bijkomt.

Laat pruttelen

Laat het geheel nu ongeveer één tot twee uur pruttelen op laag vuur met de deksel op de pan. Het is belangrijk dat de spliterwten volledig uit elkaar zijn gevallen, dit kan per keer schelen in tijd. Schep alles regelmatig om en schep tussendoor eventueel nog wat schuim weg. Snijd in de tussentijd alle groenten zoals hieronder beschreven, bewaar alle gesneden groenten tot later. Met een goed koksmes heb je dit zo gedaan.

Snijd de groenten

Verwijder de onderkanten van de prei en snijd de prei vervolgens in ringen. Schil de winterpeen en verwijder de onder- en bovenkant, snijd vervolgens in dunne plakjes. Snijd met een scherp koksmes een plakje van de onder- en bovenkant van de knolselderij, zo blijft deze goed liggen.

Snijd de knolselderij nu in plakken van circa één centimeter. Snijd met een scherp mesje de schil rondom weg. Snijd vervolgens in reepjes en daarna in blokjes. Pel de uien en snijd deze daarna in stukjes. Hak de selderij goed fijn met een koksmes. Schil tot slot beide aardappelen en rasp deze met een keukenrasp boven een kom.

Snijd het vlees

Haal als de spliterwten uit elkaar zijn gevallen (dit is na ongeveer anderhalf uur) de karbonades uit de soep, doe dit met een keukentang. Leg de karbonades op een snijplank en laat een beetje afkoelen. Trek het vlees van de botten en snijd vervolgens in kleine stukjes. Doe het fijngesneden vlees terug in de pan en voeg alle gesneden groenten en de geraspte aardappels erbij. Laat nog een half uur tot een uur pruttelen met de deksel op de pan.

Bereid de rookworsten zoals aangegeven op de verpakking en snijd in plakjes. Laat de plakjes rookworst de laatste 15 minuten nog zachtjes meekoken met de soep. Breng tot slot op smaak met peper en zout. Serveer de erwtensoep met roggebrood met katenspek en mosterd of bijvoorbeeld met een zelf gebakken stokbrood met kruidenboter.

Erwtensoep bewaren

Vries de overgebleven erwtensoep in kleine porties in en warm deze op een later tijdstip op. Als je de erwtensoep later opwarmt wordt deze nog wat dikker en nog lekkerder.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief met nieuwe recepten en kooktips. Afmelden kan altijd weer.

Afbeelding bij 'Makkelijke erwtensoep met spekjes en worst'
Afbeelding bij 'Makkelijke erwtensoep met spekjes en worst'
Afbeelding bij 'Makkelijke erwtensoep met spekjes en worst'
Afbeelding bij 'Makkelijke erwtensoep met spekjes en worst'
Afbeelding bij 'Makkelijke erwtensoep met spekjes en worst'
Afbeelding bij 'Makkelijke erwtensoep met spekjes en worst'
Afbeelding bij 'Makkelijke erwtensoep met spekjes en worst'