Makkelijke erwtensoep met spekjes en worst

Makkelijke erwtensoep met spekjes en worst
Soep
30 minuten + ca. 3 uur koken
8 personen

Ik moet bekennen dat ik nog nooit eerder zelf erwtensoep had gemaakt. Als ik het at was dat bij mijn moeder thuis en die was altijd heerlijk. Toch besloot ik het eens te proberen en maakte ik laatst deze makkelijke erwtensoep met spekjes en worst. En het was een succes.

Ik maakte expres een extra grote hoeveelheid omdat erwtensoep eenmaal opgewarmd nog lekkerder is. Bijkomend voordeel was dat er een flinke bak erwtensoep naar mijn moeder, mijn broer en mijn zus ging. En allemaal hebben ze ervan zitten smullen, zelfs mijn moeder vond hem heerlijk. Een beter compliment kan je niet krijgen toch?

Voor het recept voor deze makkelijke erwtensoep heb ik me laten inspireren door Joke Boon. In haar kookboek Bonen! stond namelijk een makkelijk te maken erwtensoep, al heb ik het hier en daar aangepast naar mijn eigen smaak.

Laat je vooral niet afschrikken door de hoeveelheid ingrediënten en de bereidingstijd. De soep is echt eenvoudig te maken en het is de moeite meer dan waard. Deze makkelijke erwtensoep komt bij ons zeker vaker op tafel, als het aan mijn vriendin zou liggen vanavond nog.

Wil je iedere dag een nieuw recept? Volg mij dan op Facebook. Klik op 'Vind ik leuk' en daarna onder het knopje 'Volgend' voor 'Als eerste weergeven' om geen enkel recept meer te missen. Het recept vind je na de advertentie.

Recept

Ingrediënten (8 personen)

  • 750 gr. spliterwten
  • 4 schouderkarbonades
  • 200 gr. spekreepjes
  • 4 preien
  • 1 knolselderij
  • 2 grote uien
  • 2 aardappels
  • 1 winterpeen
  • 40 gr. selderij
  • 2 groentebouillonblokjes
  • 2 rookworsten
  • peper en zout

Handig bij dit recept

Bereidingswijze

Doe de spliterwten in een vergiet en spoel een tijdje af onder de stromende kraan. Doe de spliterwten in een flinke soeppan en doe hier 3 1/2 liter water, de schouderkarbonades, de spekreepjes en de bouillonblokjes in. Breng het geheel aan de kook en schep zodra het water aan de kook is met een schuimspaan het schuim van de oppervlakte. Blijf dit herhalen tot je ziet dat er bijna geen schuim meer bijkomt.

Laat het geheel nu ongeveer één tot twee uur pruttelen op laag vuur met de deksel op de pan. Het is belangrijk dat de spliterwten volledig uit elkaar zijn gevallen, dit kan per keer schelen in tijd. Schep alles regelmatig om en schep tussendoor eventueel nog wat schuim weg. Snijd in de tussentijd alle groenten zoals hieronder beschreven, bewaar alle gesneden groenten tot later.

Verwijder de onderkanten van de prei en snijd de prei vervolgens in ringen. Schil de winterpeen en verwijder de onder- en bovenkant, snijd vervolgens in dunne plakjes. Snijd met een scherp koksmes een plakje van de onder- en bovenkant van de knolselderij, zo blijft deze goed liggen.

Snijd de knolselderij nu in plakken van circa één centimeter. Snijd met een scherp mesje de schil rondom weg. Snijd vervolgens in reepjes en daarna in blokjes. Pel de uien en snijd deze daarna in stukjes. Hak de selderij goed fijn met een koksmes. Schil tot slot beide aardappelen en rasp deze boven een kom.

Haal als de spliterwten uit elkaar zijn gevallen (dit is na ongeveer anderhalf uur) de karbonades uit de soep, doe dit met een vleestang. Leg de karbonades op een snijplank en laat een beetje afkoelen. Trek het vlees van de botten en snijd vervolgens in kleine stukjes. Doe het fijngesneden vlees terug in de pan en voeg alle gesneden groenten en de geraspte aardappels erbij. Laat nog een half uur tot een uur pruttelen met de deksel op de pan.

Bereid de rookworsten zoals aangegeven op de verpakking en snijd in plakjes. Laat de plakjes rookworst de laatste 15 minuten nog zachtjes meekoken met de soep. Breng tot slot op smaak met peper en zout. Serveer de erwtensoep met roggebrood met katenspek en mosterd of bijvoorbeeld met stokbrood met kruidenboter.

Vries de overgebleven erwtensoep in kleine porties in en warm deze op een later tijdstip op. Als je de erwtensoep later opwarmt wordt deze nog wat dikker en nog lekkerder.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten voortaan per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn gratis nieuwsbrief. Je krijgt dan wekelijks mijn nieuwste recepten en andere leuke kooktips toegestuurd. Afmelden kan natuurlijk altijd weer.

Printen? Het recept wordt automatisch afgedrukt in een printvriendelijke versie.

Makkelijke erwtensoep met spekjes en worst
Makkelijke erwtensoep met spekjes en worst
Makkelijke erwtensoep met spekjes en worst
Makkelijke erwtensoep met spekjes en worst
Makkelijke erwtensoep met spekjes en worst
Makkelijke erwtensoep met spekjes en worst
Makkelijke erwtensoep met spekjes en worst

Tips van Kookidee

Zet je liever iets anders op tafel? Of heb je nog iets nodig in de keuken? Bekijk dan deze tips of de andere recepten op Kookidee.

Recepten in je mailbox?

Schrijf je in voor mijn gratis nieuwsbrief en ontvang de nieuwste recepten en nog veel meer kookinspiratie in je mailbox.

Over Kookidee

Hoi kookliefhebber! Ik ben Rik en ik sta graag in de keuken. Ik ben Kookidee begonnen om mijn passie voor koken met jou te delen. Je vindt hier dan ook van alles op het gebied van lekker koken en eten. Lekkere recepten, kookboeken, handige keukenspullen, kookgerei en nog veel meer.

Hier lees je alles over Kookidee.

Rik, Patricia en Jens