
Oosterse groentesoep met paksoi, Chinese kool, shiitakes en taugé
Recept
Ingrediënten
8 personen
- 2,5 l. groentebouillon
- 2 uien
- 6 tenen knoflook
- 1 paksoi
- 1 Chinese kool
- 1 prei
- 1 bleekselderij
- 6 lenteuitjes
- 1 winterpeen
- 200 gr. shiitakes
- 125 gr. taugé
- stukje verse gember
- 1 rode peper
- 150 gr. Udon (of andere) noedels
- 3 el. gembersiroop
- 3 el. sojasaus
- peper en zout
- olijfolie
Bereidingswijze
Bereid in een aparte pan de groentebouillon. Deze kan je zelf trekken van restjes groenten, binnenkort zal ik je daar een lekker recept voor geven. Deze keer koos ik voor ouderwetse bouillonblokjes. Zet ook een flinke soeppan op laag vuur zodat de bodem goed heet wordt. Een pan met dikke bodem werkt het best.
Snijd alle groenten
Begin met het snijden van de uien en knoflook. Pel de uien en snijd deze in partjes, snijd deze vervolgens wat kleiner. Neem nu drie teentjes knoflook en pel ook deze, hak ze goed fijn met een koksmes. Doe wat olijfolie in de soeppan en fruit de ui en knoflook op laag vuur. Rasp ongeveer twee centimeter gember fijn boven de soeppan. Roer er doorheen en kruid met ruim peper en zout.
Hierna snijd je de winterpeen in reepjes en doe je deze bij de soeppan. Vervolgens snijd je de paksoi. Verwijder de onderkant en snijd de stelen in reepjes, bewaar het bladgroen voor later. Ook de onderkant van de Chinese kool verwijder je, haal eventueel het lelijke buitenste blad weg. Snijd de rest van de kool in plakken en vervolgens fijn, doe ook dit in de soeppan.
De bleekselderij snijd je ook in stukjes. Doe samen met de taugé in de soeppan en schep goed om. Rol de rode peper stevig tussen je handen en snijd de bovenkant eraf. Rol nu de zaadjes eruit en snijd de rode peper in hele dunne ringetjes. Voeg de rode peper toe aan de soeppan. Voeg twee eetlepels sojasaus toe en de gembersiroop. Schep alles nogmaals goed om en voeg dan de groentebouillon toe. Breng alles aan de kook en laat een kwartiertje pruttelen op laag vuur.
Bereid de overige ingrediënten
Verhit een hapjespan of flinke koekenpan op laag vuur. Snijd de shiitakes in plakjes. Pel de overige teentjes knoflook en snijd in dunne plakjes. Bak de shiitake met een scheutje olijfolie, een eetlepel sojasaus en de knoflook in de hapjespan. Als de shiitakes mooi bruin zijn en wat zijn geslonken roer je ze door de soep.
Breng in een aparte pan een flinke laag water aan de kook. Breek de noedels in drieën en kook volgens de aanwijzingen op de verpakking. Laat goed uitlekken en bewaar voor zo. De lenteuitjes snijd je tenslotte in ringetjes en voeg je op het laatst toe met de gebakken shiitakes. Roer kort door elkaar, voeg er de noedels aan toe. Snijd het bladgroen van de paksoi fijn en voeg als laatste toe. Serveer de soep direct.
Recepten in je mail








Voedingswaarden per persoon
- Energie 152 kcal.
- Vetten 5 gr.
- Waarvan verzadigd 38 gr.
- Koolhydraten 16 gr.
- Waarvan suikers 5 gr.
- Vezels 6 gr.
- Eiwitten 6 gr.
- Zout 4.8 gr.
- Natrium 1920 mg.