Paprika-tomatensoep met tijm en basilicum
Recept
Ingrediënten
4 personen
- 4 rode paprika's*
- 5 trostomaten
- 2 uien
- 2 tenen knoflook
- 1 l. groentebouillon
- 125 gr. slagroom, optioneel
- 1 tl. gedroogde tijm
- verse basilicum
- peper en zout
- olijfolie
* Zelf gebruikte ik een mix van rode, gele en opranje paprika's omdat die in de groentelade lagen.
Bereidingswijze
Bereid alvast een liter groentebouillon in een aparte pan, zelf maakte ik deze met twee bouillonblokjes van Zonatura. Verwarm ook vast een flinke soeppan op laag vuur zodat deze goed heet wordt, hier bak je zo de paprika en tomaat eerst in aan.
Pel de uien en snijd deze fijn, pel ook de teentjes knoflook en hak ook deze fijn. Verhit een scheutje olijfolie in de soeppan en bak de ui en knoflook hier even in aan. Snijd intussen de bovenkanten van de paprika's en verwijder de zaadlijsten en zaadjes. Snijd de paprika's vervolgens in stukjes en doe in de soeppan. Doe er de gedroogde tijm bij en kruid met flink wat peper en zout. Bak de paprika een paar minuten aan, schep regelmatig om.
Snijd intussen ook de tomaten in partjes en doe in de soeppan. Omdat het toch in de soep gaat en je alles later pureert hoef je de zaadlijsten van de tomaten niet te verwijderen. Bak de tomaat nog kort mee en voeg dan de hete groentebouillon toe. Breng alles aan de kook en draai het vuur daarna laag tot het nog net een beetje pruttelt. Laat tien minuten staan met de deksel op de pan.
Pureer hierna de inhoud van je soeppan met de staafmixer tot een gladde soep. Gebruik je een blender dan pureer je alles in de blender en giet het daarna terug in de soeppan. Wil je een romige soep dan roer je er nu nog een bakje slagroom doorheen. Breng eventueel wat verder op smaak met wat extra peper en zout. Schenk de paprika-tomatensoep in de kommen en garneer met verse basilicum, dit ziet er niet alleen mooi uit maar de basilicum smaakt heerlijk in deze soep.