Pittige pompoensoep met gember en rozemarijn
Recept
Ingrediënten
4 personen
- 1 grote pompoen of 2 kleintjes
- 1 cm. gember
- 2 uien
- 1/2 rode peper
- 3 tenen knoflook
- 3 takjes rozemarijn
- 1 1/2 l. groentebouillon
- 150 ml. slagroom + wat extra
- peper en zout
- olijfolie
- Parmezaanse kaas, optioneel
Bereidingswijze
Snijd een klein stukje van de boven- en onderkant van de pompoen. Snij de pompoen daarna met een vlijmscherp koksmes doormidden. Gebruik een lepel om de pitten en het dradige vruchtvlees eruit te scheppen. Snijd de pompoen vervolgens in plakjes en daarna in blokjes.
Verwarm alvast een flinke soeppan op laag vuur. Bereid de groentebouillon in een tweede pan en houd deze warm voor zo. Pel de uien, snijd ze doormidden en daarna in halve ringetjes. Pel de teentjes knoflook en hak goed fijn. Schil een stukje gember en snijd goed fijn.
Rol de rode peper goed tussen je handen zodat de zaadjes aan de binnenkant los komen. Snijd de peper doormidden en rol nogmaals zodat de zaadjes eruit vallen. Snijd de helft van de peper in ringetjes en daarna in kleine stukjes.
Verhit een scheut olijfolie in de soeppan. Voeg de knoflook, ui, gember en rode peper toe en bak deze kort aan. Ris de rozemarijn van de takjes, hak goed fijn en voeg toe aan de soeppan. Doe er een beetje peper en zout bij en bak nog een minuutje aan.
Voeg nu de blokjes pompoen toe, bak kort mee en giet er vervolgens de groentebouillon bij. Breng alles aan de kook, zet het vuur laag en laat 25 minuten pruttelen met de deksel op de pan.
Pureer de pompoensoep in een blender of gebruik een staafmixer in de soeppan. Pureer de soep tot een vloeibaar geheel en voeg hierna de slagroom toe. Roer alles goed door elkaar en breng verder op smaak met wat peper en zout.
Serveer de soep en druppel er nog wat slagroom over. Als je het lekker vindt kan je er eventueel nog wat Parmezaanse kaas door kruimelen.