Pittige pompoensoep met gember en rozemarijn

Pittige pompoensoep met gember en rozemarijn

Toen wij tijdens onze herfstvakantie door het mooie Zeeland reden was het een en al oranje wat we zagen. Velden vol pompoenen en overal kraampjes langs de weg waar je ze kon kopen. Niet verrassend dus dat tijdens de vakantie een heerlijke pittige pompoensoep met gember en rozemarijn op tafel kwam.

Deze soep is erg makkelijk om te maken en echt heerlijk van smaak. Vooral op een wat killere dag zal deze pompoensoep echt verwarmend werken. Ik heb de pompoen gewoon met schil en al gebruikt, door het pureren wordt je soep toch fluweelzacht. Het recept vind je hier, bij ons komt die zeker vaker op tafel.

Recept

Ingrediënten

4 personen

  • 1 grote pompoen of 2 kleintjes
  • 1 cm. gember
  • 2 uien
  • 1/2 rode peper
  • 3 tenen knoflook
  • 3 takjes rozemarijn
  • 1 1/2 l. groentebouillon
  • 150 ml. slagroom + wat extra
  • peper en zout
  • olijfolie
  • Parmezaanse kaas, optioneel

Handig

Bij dit recept

Bereidingswijze

Snijd een klein stukje van de boven- en onderkant van de pompoen. Snij de pompoen daarna met een vlijmscherp koksmes doormidden. Gebruik een lepel om de pitten en het dradige vruchtvlees eruit te scheppen. Snijd de pompoen vervolgens in plakjes en daarna in blokjes.

Verwarm alvast een flinke soeppan op laag vuur. Bereid de groentebouillon in een tweede pan en houd deze warm voor zo. Pel de uien, snijd ze doormidden en daarna in halve ringetjes. Pel de teentjes knoflook en hak goed fijn. Schil een stukje gember en snijd goed fijn.

Rol de rode peper goed tussen je handen zodat de zaadjes aan de binnenkant los komen. Snijd de peper doormidden en rol nogmaals zodat de zaadjes eruit vallen. Snijd de helft van de peper in ringetjes en daarna in kleine stukjes.

Verhit een scheut olijfolie in de soeppan. Voeg de knoflook, ui, gember en rode peper toe en bak deze kort aan. Ris de rozemarijn van de takjes, hak goed fijn en voeg toe aan de soeppan. Doe er een beetje peper en zout bij en bak nog een minuutje aan.

Voeg nu de blokjes pompoen toe, bak kort mee en giet er vervolgens de groentebouillon bij. Breng alles aan de kook, zet het vuur laag en laat 25 minuten pruttelen met de deksel op de pan.

Pureer de pompoensoep in een blender of gebruik een staafmixer in de soeppan. Pureer de soep tot een vloeibaar geheel en voeg hierna de slagroom toe. Roer alles goed door elkaar en breng verder op smaak met wat peper en zout.

Serveer de soep en druppel er nog wat slagroom over. Als je het lekker vindt kan je er eventueel nog wat Parmezaanse kaas door kruimelen.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief met nieuwe recepten en kooktips. Afmelden kan altijd weer.

Afbeelding bij 'Pittige pompoensoep met gember en rozemarijn'
Afbeelding bij 'Pittige pompoensoep met gember en rozemarijn'
Afbeelding bij 'Pittige pompoensoep met gember en rozemarijn'
Afbeelding bij 'Pittige pompoensoep met gember en rozemarijn'