Pompoensoep met zoete aardappel en Parmezaanse kaas

Pompoensoep met zoete aardappel en Parmezaanse kaas

Laatst maakte ik weer een heerlijke maaltijdsoep met pompoen. Het werd een lekkere pompoensoep met zoete aardappel en Parmezaanse kaas. De soep vulde meer dan genoeg waardoor je er eigenlijk niets bij hoeft te serveren. Eventueel kan je er wat plakken boerenbrood bij nemen.

Ik bakte de pompoen kort voor met wat rozemarijn, knoflook en ui. Hierna bracht ik alles aan de kook met een groentebouillon waar ik ook de zoete aardappel aan toevoegde. Wil je deze lekkere maaltijdsoep ook proberen dan vind je hier het makkelijke soeprecept. Heerlijk van smaak dus het proberen zeker waard.

Recept

Ingrediënten

4 personen

  • 1 1/2 l. groentebouillon
  • 1 pompoen
  • 2 zoete aardappels
  • 1 grote ui
  • 2 teentjes knoflook
  • rozemarijn
  • peper en zout
  • olijfolie
  • Parmezaanse kaas

Handig

Bij dit recept

Bereidingswijze

Breng in een apart pannetje de groentebouillon vast aan de kook en houd warm voor zo. Zet ook een flinke soeppan op laag vuur zodat deze goed warm kan worden. Snijd met een scherp mes een stukje van de boven- en onderkant van de pompoen. Halveer de pompoen en schep er met een lepel de dradige binnenkant met de pitten eruit.

Snijd de pompoen vervolgens in plakken en hierna in blokjes. Je kan de schil gewoon laten zitten, tijdens het koken in de bouillon wordt deze namelijk zacht. Pel de ui en snijd deze in stukjes. Pel ook de teentjes knoflook en hak deze fijn. Schil tot slot de zoete aardappels en snijd ook deze in blokjes.

Verhit een scheutje olijfolie in de soeppan en bak de gesneden pompoen een paar minuten aan. Kruid tussendoor met peper, zout en rozemarijn naar smaak. Ik gebruikte deze keer gedroogde rozemarijn maar je kan natuurlijk ook verse rozemarijn gebruiken. Voeg na een paar minuten de fijngesneden ui en knoflook toe. Bak mee tot de ui wat glazig begint te worden.

Voeg nu de hete groentebouillon toe aan de soeppan en doe er meteen de fijngesneden zoete aardappel bij. Breng de groentebouillon aan de kook en draai het vuur direct lager. Zet een deksel op de pan en laat alles zo'n 20 minuten pruttelen op laag vuur. Pureer de soep nu met een staafmixer tot deze een mooie dikte heeft. Dit kan je eventueel ook met de blender doen, doe het dan in twee etappes.

Proef de soep en breng eventueel op smaak met wat extra peper en zout. Rasp er ongeveer 50 gram Parmezaanse kaas doorheen en roer goed door elkaar. Serveer de soep en rasp er boven de kommen als garnering nog een beetje extra Parmezaanse kaas overheen. Je pompoensoep met zoete aardappel en Parmezaanse kaas is klaar.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief met nieuwe recepten en kooktips. Afmelden kan altijd weer.

Afbeelding bij 'Pompoensoep met zoete aardappel en Parmezaanse kaas'
Afbeelding bij 'Pompoensoep met zoete aardappel en Parmezaanse kaas'
Afbeelding bij 'Pompoensoep met zoete aardappel en Parmezaanse kaas'
Afbeelding bij 'Pompoensoep met zoete aardappel en Parmezaanse kaas'
Afbeelding bij 'Pompoensoep met zoete aardappel en Parmezaanse kaas'