Prei-courgettesoep met gember en dille
Recept
Ingrediënten
4 personen
- 1 l. groentebouillon
- 2 courgettes
- 1 grote prei (of 2 kleintjes)
- 1 grote ui
- 3 tenen knoflook
- verse gember (ca. 2 cm)
- verse dille, ca. 10 takjes
- 125 gr. slagroom (optioneel)
- olijfolie
- peper en zout
Bereidingswijze
Verwarm een flinke soeppan op laag vuur zodat deze goed warm wordt. Zet ook vast een tweede pan met een liter groentebouillon op zodat deze zo goed warm is.
Pel de ui en snijd deze in kleine stukjes. Pel de teentjes knoflook en hak deze goed fijn. Snijd ongeveer twee centimeter van de gember af, snijd de schil eraf en hak zo fijn mogelijk. Snijd de prei in ringetjes. Verhit een scheut olijfolie in de soeppan en fruit hier de ui, gesneden prei, knoflook en gember een paar minuten in.
Snij intussen de courgettes in kleine blokjes en doe in de soeppan, kruid met flink wat peper en zout en bak kort mee. Voeg de hete bouillon toe, breng aan de kook en zet het vuur weer wat lager. Laat de soep ongeveer 20 minuten pruttelen op laag vuur met de deksel op de pan.
Snijd intussen de takjes dille goed fijn en voeg deze de laatste paar minuten nog toe aan de soeppan. Giet de inhoud in een blender, doe dit in twee etappes. Pureer alles tot je een mooie gladde soep hebt en giet terug in de soeppan. Heb je geen blender dan kan je de soep ook met een staafmixer pureren. Roer er eventueel nog een bakje slagroom door.
Breng indien nodig nog extra op smaak met wat versgemalen peper en serveer de soep. Garneer eventueel met een takje dille en je soep is klaar om opgegeten te worden. Lekker met een stukje brood.