Ramen (noedelsoep) met pulled chicken en garnalen
Recept
Ingrediënten
4 personen
- 200 gr. Ramen noedels
- 1 kipfilet
- 1 1/2 liter kippenbouillon
- 100 gr. garnalen
- 100 gr. shiitake
- 100 gr. taugé
- 6 bosuitjes
- 3 sjalotjes
- 2 tenen knoflook
- 4 eieren
- 1/2 tot 1 rode peper*
- 5 el. donkere basterdsuiker
- 2 cm. gember
- boje koriander (ca. 10 gr.)
- sojasaus
- sesamolie
* Ik gebruikte een halve rode peper zonder de zaadjes. Wil je de soep nog pittiger gebruik dan een hele rode peper zonder de zaadjes. Wil je een écht pittige soep gebruik dan ook de zaadjes.
Bereidingswijze
De soep zelf heb je zo gemaakt, het meeste werk zit hem in het snijden en voorbereiden. Zorg dat je anderhalve liter kippenbouillon op het vuur hebt staan.
Kook alvast de vier eieren hard, laat ze schrikken onder koud water en pel direct. Bewaar in een bakje koud water. Bereid de noedels volgens de aanwijzingen, giet af en bewaar in de pan (van het vuur af). Giet er een scheutje sesamolie door zodat ze niet aan elkaar blijven plakken.
Begin met het koken van de kip. Gebruik hiervoor een halve liter van de kippenbouillon en los daar twee eetlepels donkere basterdsuiker in op. Roer hier twee eetlepels sojasaus door en kook de kip tien minuten op laag vuur. Laat nog tien minuten staan van het vuur af en trek de kip daarna met twee vorken uit elkaar.
Terwijl de kip staat te garen kan je beginnen met het snijwerk. Pel de sjalotjes en snijd in ringetjes. Pel de teentjes knoflook en hak deze goed fijn. Rol de rode peper stevig tussen je handen, snijd de bovenkant eraf en klop de zaadjes eruit. Snijd de helft van de peper in flinterdunne ringetjes, gebruik meer als je de soep nog pittiger wilt.
Verwarm een wokpan of flinke braadpan of soeppan op laag vuur. Zet het vuur hoger en verhit een scheut sesamolie. Roerbak de knoflook, sjalotjes en rode peper hier kort in. Rasp circa twee cm gember boven de wok en roerbak kort mee. Snijd de shiitake in reepjes en roerbak deze ook kort mee.
Giet nu de rest van de kippenbouillon in de wok en roer hier drie eetlepels donkere basterdsuiker door. Voeg de geplukte kip en de garnalen toe, doe er de gekookte noedels bij en de taugé. Breng de soep aan de kook en laat vijf minuten pruttelen. Snij de bosuitjes in ringetjes de koriander fijn, voeg vlak voor het einde toe en laat nog kort meekoken. Hou een beetje van de koriander apart voor de garnering.
Serveer de Ramen door met een schuimspaan of tang de vaste ingrediënten over de kommen te verdelen. Schep hier wat van de bouillon over maar zorg dat de noedels niet helemaal onder staan. Snijd de eieren doormidden en verdeel over de soep. Strooi er nog wat koriander over en smullen maar.
Officieel eet je de Ramen met stokjes. Je eet de vaste ingrediënten apart en neemt af en toe een slokje uit de kom. Als de kom bijna leeg is drink je de rest van de bouillon.