Rode linzensoep met prei, courgette en Ras el Hanout

Rode linzensoep met prei, courgette en Ras el Hanout

Laatst maakte ik deze lekkere rode linzensoep met prei, courgette en Ras el Hanout. Een heerlijke variant op de linzensoep die ik eerder maakte. En hoewel een aantal ingrediënten overeenkomt is de smaak van deze versie echt heel anders.

Dit komt vooral door de gebruikte kruiden, Ras el Hanout. Ras el Hanout is een kruidenmengsel dat oorspronkelijk uit Marokko komt. Het kan wel zo’n 20 verschillende specerijen bevatten. Je zou het kunnen vertalen als ‘het beste van de winkel’ en er zijn dan ook veel verschillende soorten te koop.

Zelf gebruikte ik de ‘Ras el Hanout by Jonnie Boer’ van Euroma. Hierin zitten o.a. paprika, korianderzaad, kaneel, kardemom en kurkuma. Behalve in deze soep kan je de kruiden ook gebruiken in stoofschotels of om andere gerechten op smaak te brengen. Wil je deze rode linzensoep met prei, courgette en Ras el hanout zelf eens proberen dan vind je hieronder mijn recept.

Wil je iedere dag een nieuw recept? Volg mij dan op Facebook. Klik op 'Vind ik leuk' en daarna onder het knopje 'Volgend' voor 'Als eerste weergeven' om geen enkel recept meer te missen.

Recept

Ingrediënten (4 personen)

  • 200 gr. rode linzen
  • 400 gr. tomatenblokjes
  • 1 prei
  • 1 courgette
  • 2 uien
  • 1 teen knoflook
  • 1 l. groentebouillon
  • peper en zout
  • Ras en Hanout
  • olijfolie
  • verse peterselie

Zet alles op je lijst Wat is dit?

Met deze knop zet je alles voor dit recept in één keer op je boodschappenlijstje bij Albert Heijn. Met de Albert Heijn app heb je zo altijd je boodschappen bij de hand. Ook kan je alles eenvoudig thuis laten bezorgen door de bezorgservice van AH.nl.

Bereidingswijze

Zet een flinke soeppan op laag vuur, het liefst met een dikke bodem. Laat de soeppan goed heet worden. Bereid ook een liter groentebouillon in een aparte pan. Deze voeg je later toe aan de soeppan. Pel de uien en de knoflook. De uien snijd je in stukjes en de knoflook hak je zo fijn mogelijk.

Bak kort voor

Verhit een scheutje olijfolie in de soeppan en fruit hier de uien en knoflook in. Snijd intussen de onderkant en het groen van de prei, vervolgens snijd je de prei in de lengte doormidden. Hierna snijd je de prei in redelijk dikke ringen. Voeg toe in de soeppan en kruid met wat peper en zout. Doe er ook de Ras el Hanout naar smaak bij. Zelf houd ik wel van een wat krachtigere smaak en gebruikte dus flink wat (zo'n twee eetlepels). Doe dit op gevoel, eventueel kan je later nog iets meer toevoegen.

Bereid de soep

Als de prei wat glazig wordt doe je de groentebouillon in de soeppan. Voeg tegelijkertijd de gedroogde rode linzen toe. Breng alles voorzichtig aan de kook en laat tien minuten pruttelen op laag vuur. In de tussentijd snijd je de courgette in kleine blokjes. Voeg na tien minuten de tomatenblokjes toe aan de soeppan en roer er de courgetteblokjes door. Laat nog zo'n vijf tot tien minuten pruttelen.

Neem een handje verse peterselie en hak deze fijn, garneer hier de soep mee. Serveer de soep eventueel met een Turks brood. Je kan er ook nog een bakje aioli of hummus bij zetten of het brood gewoon lekker in de soep dippen.

Handig!

Soeppan

In deze mooie soeppan van BK past meer dan 10 liter. Kan ook op inductie.

Ook lekker

Voedingswaarden (per persoon)

  • Energie: 270 kcal.
  • Vetten: 4 gr.
    - waarvan verzadigd: 1 gr.
  • Koolhydraten: 36 gr.
    - waarvan suiker: 13 gr.
  • Vezels: 14 gr.
  • Eiwitten: 15 gr.
  • Zout: 1.9 gr. (760 mg. natrium)

Bron: Voedingscentrum

Keukenspullen

Deze keukenspullen heb ik gebruikt (of komen goed van pas) bij het bereiden van dit recept. Mis je nog iets in jouw keuken? Klik dan op een link voor een korte uitleg of om direct te bestellen.

Rode linzensoep met prei, courgette en Ras el Hanout

Rode linzensoep met prei, courgette en Ras el Hanout

Rode linzensoep met prei, courgette en Ras el Hanout

Rode linzensoep met prei, courgette en Ras el Hanout

Rode linzensoep met prei, courgette en Ras el Hanout

Rode linzensoep met prei, courgette en Ras el Hanout

Rode linzensoep met prei, courgette en Ras el Hanout

Nooit meer iets missen? Schrijf je dan snel in voor mijn nieuwsbrief en je krijgt de nieuwste recepten iedere week in je mailbox.

In het kort

Hoi kookliefhebber! Ik ben Rik en ik sta graag in de keuken. Ik ben begonnen met kookidee.nl om mijn passie voor koken met jou te delen. Je vindt hier dan ook van alles op het gebied van lekker koken en eten. Lekkere recepten, kookboeken, handige keukenapparatuur, kookgerei en nog véél meer. Hier lees je meer over kookidee.nl.

Ik wens je veel kijk- en kookplezier met kookidee.nl.

Rik en Jens