Romige bloemkoolsoep met Parmezaanse kaas
Recept
Ingrediënten
4 personen
- 1 grote stronk bloemkool (incl. blad)
- 1 liter groentebouillon
- 1 grote ui
- 3 teentjes knoflook
- 100 ml. slagroom
- Parmezaanse kaas
- klontje roomboter
- peper en zout
Bereidingswijze
Maak eerst de bloemkool schoon door deze even goed af te spoelen onder de kraan en daarna de bladeren er af te snijden. Gooi het blad niet weg maar bewaar dit voor zo. Snij een paar roosjes in kleinere roosjes om later je soep mee te garneren. De rest van de bloemkool snijd je in grove roosjes en ook de uitsteeksels van de stronk snij je af.
Maak in een pan een liter groentebouillon en blancheer de kleine roosjes hier een paar minuten in. Schep deze eruit met een schuimspaan en bewaar deze voor later. Pel de ui en snijd deze in kleine stukjes, pel de knoflook en hak deze lekker fijn.
Zet een grote soeppan op het vuur zodat deze goed warm wordt en smelt hier een klontje boter in. Fruit hier de gesneden ui en de knoflook in en doe daar de grof gesneden roosjes en de stukjes van de stronk bij. Bak een paar minuten aan en bestrooi met flink wat peper en zout.
Snijd nu het blad van de bloemkool in kleine reepjes. Giet de groentebouillon bij de bloemkool in de soeppan en voeg ook het fijngesneden blad toe. Breng de groentebouillon aan de kook en zet daarna het vuur lager, laat de soep ongeveer 15 minuten pruttelen.
Giet de soep in je blender en pureer alles tot je een mooie soep over houdt, eventueel kan je de bloemkoolsoep ook met een staafmixer in je soeppan pureren. Giet de soep weer terug in je soeppan en roer er 100 ml. slagroom doorheen en breng eventueel nog verder op smaak met peper en zout.
Voeg tenslotte de eerder geblancheerde bloemkoolroosjes toe en dien de soep op met flink wat vers geraspte Parmezaanse kaas. Als je een volle kom soep hebt is deze maaltijdsoep meer dan voldoende, eventueel met een stukje brood. In een kleinere hoeveelheid heb je een heerlijke soep als voorafje.