Romige courgette doperwtensoep met zalmsnippers en dille
Recept
Ingrediënten
4 personen
- 2 courgettes (of 1 hele grote)
- 200 gr. doperwtjes (vriesvak)
- 200 gr. gerookte zalmsnippers
- 1 grote ui
- 3 teentjes knoflook
- 1 liter groentebouillon
- 50 gr. roomboter
- 150 ml. slagroom
- verse dille
- olijfolie
- peper en zout
Bereidingswijze
Zet een liter water op in een klein pannetje en breng dit aan de kook, maak hier met twee tabletten Zonnatura groentebouillon een liter bouillon van. Zet ook vast een grote soeppan op een laag vuurtje zodat deze goed heet wordt.
Spoel de courgette goed af onder de stromende kraan en snijd deze daarna in blokjes, hier lees je hoe je snel een courgette snijdt. Pel de ui en snijd deze in kleine stukjes en leg even apart. Pel de knoflooktenen en snijd ook deze in kleine stukjes. Snijd een paar takjes dille fijn en houd deze even apart, bewaar een paar takjes voor de garnering. De dille voeg je naar smaak toe, ik gebruikte ongeveer 2 eetlepels.
Doe een flinke scheut olijfolie in de soeppan en fruit de ui hier een paar minuten in tot deze mooi glazig wordt, voeg daarna de fijngesneden knoflook toe en bak nog eventjes mee. Doe hierna de blokjes courgette in de soeppan en bestrooi met flink versgemalen peper, bak ook deze nog even kort aan terwijl je alles goed door elkaar roert.
Doe nu de liter groentebouillon in de soeppan en voeg direct 150 gr. doperwtjes toe, de andere 50 gram gebruik je pas later. Breng alles aan de kook en voeg een klont roomboter toe aan de pan. Laat alles 15 minuten op een laag vuur koken en voeg een paar minuten voor het einde de fijngesneden dille toe, zo behoudt deze zijn smaak. Als je de dille vanaf het begin mee zou koken verliest deze aardig wat smaak, zonde!
Doe de inhoud van de soeppan na het koken in je blender en pureer net zolang tot alle ingrediënten fijn zijn gemalen en je een mooie vloeibare soep hebt. Als je een staafmixer gebruikt kan je dit gewoon in je soeppan doen. Doe de gepureerde soep weer terug in je soeppan en doe de slagroom erbij, meng alles goed door elkaar en zet het vuur op de laagste stand.
Voeg tenslotte de zalmsnippers en de overige doperwtjes toe en laat het geheel op een laag vuurtje nog zo'n 5 tot 10 minuten koken. Hierna kruid je het geheel nog naar smaak met peper en zout en klaar is je romige soep van courgette en doperwten. Garneer met een takje dille en genieten maar. Iedere hap is een feestje want in eerste instantie zie je de nog hele doperwtjes en zalmsnippers niet, maar zodra je een schepje neemt... lekker hoor.