Romige soep van geroosterde paprika met mascarpone

Romige soep van geroosterde paprika met mascarpone

Aan geroosterde paprika vind ik altijd zo’n lekker smaakje zitten dat ik niet lang hoefde te twijfelen toen ik dit recept voor het eerst zag. Diezelfde avond stond ik in de keuken met een stapel paprika’s, wat tomaten en een grote soeppan. Het resultaat van een half uurtje in de keuken was deze heerlijke romige soep van geroosterde paprika met mascarpone.

Destijds had ik deze website nog niet en verdween het recept in een schriftje tussen de andere recepten. Gisteravond heb ik deze soep weer eens gemaakt en weer was deze heerlijk. Gelukkig kan ik deze nu wél met je delen via kookidee.nl, dus hier vind je het recept als je deze soep zelf eens wilt proberen.

Wil je iedere dag een nieuw recept? Volg mij dan op Facebook. Klik op 'Vind ik leuk' en daarna onder het knopje 'Volgend' voor 'Als eerste weergeven' om geen enkel recept meer te missen.

Recept

Ingrediënten (4 personen)

  • 5 rode paprika's
  • 3 grote en stevige tomaten
  • 1 ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 l. groentebouillon
  • 6 el. mascarpone (of 150 ml. room)
  • basilicum
  • olijfolie
  • peper en zout

Bereidingswijze

Het meeste werk voor deze soep zit hem in het roosteren en ontvellen van de paprika's, een lekker prutswerkje dat ook wel weer wat heeft. Verwarm je oven voor op 230 graden en leg de paprika's een half uur op een bakplaat met een vel bakpapier in het midden van je voorverwarmde oven. Haal ze er na een haf uur uit (voorzichtig, loeiheet) en leg ze een kwartiertje tot een half uur in een kom die je afdekt met vershoudfolie.

Ontvel intussen de tomaten door een pannetje kokend water op te zetten en een bak koud water klaar te zetten. Kerf aan de onderkant van de tomaten een kruisje met een mes en leg de tomaten in het kokende water. Zodra je ziet dat het vel begint te scheuren of te krullen bij het kruisje haal je de tomaten er weer uit en leg je deze in de bak koud water.

Zodra de tomaten een beetje zijn afgekoeld kan je het vel zo lostrekken, snijd het vruchtvlees van de tomaten nu in blokjes en zet even apart. Pel de ui en snijd ook deze in kleine stukjes en pel de teentjes knoflook. Zet een soeppan op het vuur en zorg dat de bodem goed warm is, zorg dat je een liter groentebouillon klaar hebt staan in een ander pannetje.

Doe een scheut olijfolie in de soeppan en fruit de ui hierin, knijp ook de drie teentjes knoflook uit boven de soeppan en bak mee met de ui. Giet na een paar minuten de groentebouillon in je soeppan en breng aan de kook, laat op een laag vuurtje ongeveer 10 minuten pruttelen.

Ontvel de paprika's en bewaar het ontsnapte vocht dat in de kom is gekomen. Snij de paprika open, verwijder de zaadlijsten en de zaadjes en snijd de geroosterde paprika in stukjes. De zaadjes krijg je het makkelijkst weg door even met de achterkant van je mes over de binnen- en buitenkant van de stukken paprika te schuiven.

Doe de stukken geroosterde paprika samen met de tomaat in je blender of keukenmachine en giet hier eventueel het kookvocht uit de kom bij. Giet na 10 minuten de bouillon met de ui en knoflook ook in je blender en doe hier circa 15 blaadjes basilicum bij. Schep tenslotte circa 6 eetlepels mascarpone in de blender en pureer alles tot je een mooie romige soep hebt.

Giet de inhoud van je blender weer terug in de soeppan en kruid naar smaak met peper en zout. De soep kan je opdienen met wat gesnipperde blaadjes basilicum en eventueel nog een extra schepje mascarpone. Lekker met een paar sneetjes zuurdesembrood die je een paar minuutjes in een hete oven hebt gelegd.

Je kan deze soep trouwens ook met de staafmixer maken als je geen blender of keukenmachine hebt. Doe gewoon alle ingrediënten in je soeppan en pureer met je staafmixer tot je een romige soep hebt. Als je vlak voor het opdienen nog even met een staafmixer door de bovenste helft van je soep gaat kan je deze mooi schuimig opdienen.

Tip: in plaats van mascarpone kan je natuurlijk ook gewone kookroom of slagroom gebruiken om de soep romig te krijgen. De mascarpone geeft echter een speciaal smaakje aan deze soep zodat die in dit geval mijn voorkeur heeft. Smakelijk eten!

Keukenspullen

Deze keukenspullen heb ik gebruikt (of komen goed van pas) bij het bereiden van dit recept. Mis je nog iets in jouw keuken? Klik dan op een link voor een korte uitleg of om direct te bestellen.

Romige soep van geroosterde paprika met mascarpone

Romige soep van geroosterde paprika met mascarpone

Romige soep van geroosterde paprika met mascarpone

Romige soep van geroosterde paprika met mascarpone

Romige soep van geroosterde paprika met mascarpone

Nooit meer iets missen? Schrijf je dan snel in voor mijn nieuwsbrief en je krijgt de nieuwste recepten iedere week in je mailbox.

In het kort

Hoi kookliefhebber! Ik ben Rik en ik sta graag in de keuken. Ik ben begonnen met kookidee.nl om mijn passie voor koken met jou te delen. Je vindt hier dan ook van alles op het gebied van lekker koken en eten. Lekkere recepten, kookboeken, handige keukenapparatuur, kookgerei en nog véél meer. Hier lees je meer over kookidee.nl.

Ik wens je veel kijk- en kookplezier met kookidee.nl.

Rik en Jens