Romige wortel-pastinaaksoep met tijm

Romige wortel-pastinaaksoep met tijm

De kerstdagen zitten er weer op dus het is tijd om weer een beetje ‘normaal’ te gaan koken. Omdat er nog wat wortels en pastinaken over waren besloot ik daar een heel makkelijk soepje mee te maken. Een ui, wat knoflook en wat verse tijm erbij en alles kon in de pan. Een half uurtje later zaten we te genieten van een heerlijke soep.

Ik had geen room meer in huis en heb deze soep dan ook zonder room gemaakt. Toch was deze wortel-pastinaaksoep heel erg romig en hebben we de room geen moment gemist. Heb je het toch in huis dan kan je natuurlijk altijd een lekkere scheut toevoegen om deze soep nog wat zachter te maken. Het recept vind je hieronder.

PS Tot 5 januari draait Kookidee.nl op een wat lager pitje, hierna zal er iedere dag weer een nieuw recept verschijnen.

Recept

Ingrediënten

4 personen

  • 600 gr. bospenen
  • 250 gr. pastinaak
  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 takjes tijm
  • 1 l. groentebouillon
  • peper en zout
  • olijfolie

Handig

Bij dit recept

Bereidingswijze

Zet een soeppan op een laag vuurtje zodat de pan vast goed warm kan worden. Maak vast een liter groentebouillon zodat je deze klaar hebt staan voor zo. Ik gebruikte groentebouillon van Zonnatura maar je kan ook een ander merk of bijvoorbeeld kippenbouillon gebruiken.

Pel de uien en snipper deze fijn, pel ook de knoflook en hak deze ook goed fijn. Verwarm een scheutje olijfolie in de soeppan en bak hier de ui en knoflook even in aan, kruid met wat peper en zout. Ris de takjes tijm en voeg deze toe aan de ui en knoflook, bak even mee.

Schil intussen de pastinaken met een dunschiller en snijd hier kleinere stukken van. Spoel de bospenen even af onder een koude kraan en veeg schoon, verwijder de boven en onderkant en snijd de rest in kleine blokjes. Voeg de pastinaak en wortel toe aan de pan en bak kort mee.

Giet de hete groentebouillon in de soeppan en breng aan de kook. Zet het vuur wat lager en laat alles met een deksel op de pan 20 minuten pruttelen. Giet hierna de inhoud in een blender en pureer tot een romige soep, dit kan je ook in de soeppan zelf doen met een staafmixer.

Kruid de wortel-pastinaaksoep nog met wat versgemalen peper en zout en dien op met wat brood met boter en grof zeezout. Smullen maar.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief met nieuwe recepten en kooktips. Afmelden kan altijd weer.

Afbeelding bij 'Romige wortel-pastinaaksoep met tijm'
Afbeelding bij 'Romige wortel-pastinaaksoep met tijm'
Afbeelding bij 'Romige wortel-pastinaaksoep met tijm'
Afbeelding bij 'Romige wortel-pastinaaksoep met tijm'
Afbeelding bij 'Romige wortel-pastinaaksoep met tijm'