Witlofsoep met snippers gerookte zalm en bieslook
Recept
Ingrediënten
4 personen
- 1 1/2 l. groentebouillon (van 3 bouillonblokjes)
- 125 gr. (vloeibare) slagroom
- 5 stronkjes witlof
- 1 grote ui
- 1 teentje knoflook
- 100 gr. gerookte zalmfilet
- 1 el. donkere basterdsuiker
- verse bieslook
- peper en zout
- klontje roomboter
Bereidingswijze
Bereid vast anderhalve liter groentebouillon in een aparte pan. Zet ook een flinke soeppan op laag vuur zodat de bodem goed heet kan worden. Pel de ui en knoflook en hak beiden goed fijn met een koksmes. Smelt een klontje boter in de soeppan en bak de ui en knoflook hier kort in aan.
Verwijder intussen de kontjes van de stronkjes witlof en halveer ieder stronkje witlof in de lengte. Snijd vervolgens in kleine reepjes en doe samen met een eetlepel donkere basterdsuiker in de soeppan. Bak de reepjes witlof een paar minuten aan tot ze beginnen te karamelliseren. Kruid met wat peper en zout en voeg de hete groentebouillon toe.
Breng de soep voorzichtig aan de kook en laat ongeveer 15 minuten pruttelen zonder deksel op de pan. Door de soep te koken zonder deksel zal de ergste bittere smaak langzaam verdwijnen. Pureer het geheel na 15 minuten met een staafmixer en roer er de slagroom doorheen. In plaats van met een staafmixer kan je de soep ook in een blender pureren.
Proef of de witlofsoep niet te bitter is en voeg eventueel naar smaak nog wat suiker toe. Snijd de plak gerookte zalm in kleine stukjes en hak een klein handje bieslook fijn met een koksmes. Schep de witlofsoep in de kommen en schep in iedere kom een flinke hoeveelheid snippers gerookte zalm. Strooi er nog wat fijngehakte bieslook over en je witlofsoep met snippers gerookte zalm en bieslook is klaar.