Wortel-pastinaaksoep met krokante reepjes bacon
Recept
Ingrediënten
4 personen
- 1 1/2 l. groentebouillon
- 800 gr. bospeen
- 500 gr. pastinaak
- 1 grote ui
- 5 blaadjes salie
- 3 tenen knoflook
- 125 ml. slagroom
- 50 gr. bacon (plakjes)
- olijfolie
- peper en zout
Bereidingswijze
Zet vast een flinke soeppan op laag vuur zodat deze goed warm wordt, verwarm ook je oven vast voor op 160 graden. Bereid de groentebouillon in een aparte pan en houdt deze warm voor zo.
Maak de bospeen schoon en verwijder de onder- en bovenkant. Snijd de bospeen in kleine stukjes. Boen de pastinaak schoon, snijd eventueel vieze stukjes weg en snijd met schil en al in stukken. Bewaar de wortel en pastinaak voor zo.
Pel de ui, snijd in vieren en daarna in kleine stukjes. Pel de knoflook en snijd zo fijn mogelijk. Snij ook de blaadjes salie in reepjes en daarna in kleine stukjes.
Verhit een scheut olijfolie in de soeppan en bak de salie, knoflook en ui hier kort in aan. Voeg de wortel en pastinaak toe, kruid flink met peper en wat zout en bak een paar minuten mee. Giet er vervolgens de groentebouillon bij en breng aan de kook. Draai het vuur lager en laat met de deksel op de pan 20 minuten pruttelen.
Leg intussen een vel bakpapier op een bakplaat en spreid hier de plakjes bacon over uit. Schuif in de oven en laat zo'n vijf tot tien minuten bakken tot de bacon begint te krullen. Haal uit de oven en laat afkoelen op de ovenplaat, brokkel of snijd in reepjes.
Giet de inhoud van de soeppan na de 20 minuten pruttelen in een blender en pureer tot een gladde soep, doe dit eventueel in twee etappes. Heb je geen blender dan kan je de soep ook met een staafmixer pureren. Doe de soep terug in de pan en meng hier de room doorheen. Breng eventueel op smaak met wat extra peper.
Serveer de soep in kommen of op een bord en verdeel de reepjes krokante bacon erover.