Wortel-pompoensoep met kardemom en gembersiroop

Wortel-pompoensoep met kardemom en gembersiroop

Deze wortel-pompoensoep met kardemom en gembersiroop is makkelijk te maken. De pompoen kook je met schil en al zacht in de groentebouillon. Samen met de worteltjes, een ui en wat knoflook. Eerst bak je het even aan met wat kardemom en gembersiroop. Dit geeft deze soep een heerlijke smaak.

Daarna pureer je alles met de staafmixer of blender. Roer er nog wat room door en je hebt een heerlijke en feestelijke soep. Ik gebruikte een flespompoen maar je kan natuurlijk ook de bekende oranje pompoen gebruiken. Met een scherp koksmes heb je deze zo gesneden en kan die in de pan.

Wij aten deze wortel-pompoensoep als maaltijdsoep. Lekker met wat verse peterselie en een stukje warm stokbrood. Maar in een wat kleinere hoeveelheid is deze soep ook lekker als voorgerecht. Hier vind je nog veel meer makkelijke soeprecepten.

Recept

Ingrediënten

4 personen

  • 1 1/2 l. groentebouillon
  • 1 flespompoen
  • 500 gr. bospeen
  • 250 ml. slagroom
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • kardemom
  • gembersiroop
  • peper en zout
  • olijfolie
  • peterselie

Handig

Bij dit recept

Bereidingswijze

Bereid in een aparte pan anderhalve liter groentebouillon. Zet ook een flinke soeppan op laag vuur en verwarm deze vast voor. Pel de ui en knoflook. Snijd de ui in stukjes en hak de knoflook goed fijn. Verhit een scheutje olijfolie in de soeppan. Hierin bak je de knoflook en ui aan tot deze glazig wordt. Kruid met flink wat kardemom, minimaal een theelepel. Draai er ook een beetje peper boven.

Bereid de pompoen

Snijd intussen met een scherp koksmes de pompoen doormidden. Lepel de pitten en het dradige deel eruit. Snijd de halve pompoenstukken vervolgens in repen. Daarna snijd je deze in blokjes. Ik doe dit gewoon met schil en al. Net zo makkelijk en deze wordt toch gepureerd. Bovendien verlies je zo geen voedingswaarden.

Doe de pompoen in de soeppan en schep om. Doe er een flinke scheut gembersiroop bij en kruid met wat extra peper. Bak een paar minuten aan en giet er dan de groentebouillon bij. Breng aan de kook en zet het vuur lager. Laat 20 minuten pruttelen met een deksel op de pan. Maak tussendoor de bospeen schoon en snijd in stukjes. Voeg na vijf minuten toe en kook nog 15 minuten mee.

Pureer de soep

Als de bouillon 20 minuten heeft opgestaan pureer je alles. Het makkelijkst gaat dit met een goede staafmixer, gewoon in de soeppan. Eventueel kan je de soep ook in delen in een blender pureren. Als de soep mooi glad is roer je er de slagroom doorheen. Eventueel kan je een beetje slagroom bewaren voor de garnering. Laat nog een paar minuten op laag vuur staan.

Hak wat peterselie fijn. Schep de soep in kommen en garneer met de peterselie. Eventueel kan je er nog wat van de resterende slagroom overheen druppelen.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief met nieuwe recepten en kooktips. Afmelden kan altijd weer.

Afbeelding bij 'Wortel-pompoensoep met kardemom en gembersiroop'
Afbeelding bij 'Wortel-pompoensoep met kardemom en gembersiroop'
Afbeelding bij 'Wortel-pompoensoep met kardemom en gembersiroop'

Voedingswaarden per persoon

  • Energie 312 kcal.
  • Vetten 24 gr.
  • Waarvan verzadigd 15 gr.
  • Koolhydraten 16 gr.
  • Waarvan suikers 14 gr.
  • Vezels 6 gr.
  • Eiwitten 5 gr.
  • Zout 4.3 gr.
  • Natrium 1720 mg.