Wortel-pompoensoep met kardemom en gembersiroop

Wortel-pompoensoep met kardemom en gembersiroop

Deze wortel-pompoensoep met kardemom en gembersiroop is makkelijk te maken. De pompoen kook je met schil en al zacht in de groentebouillon. Samen met de worteltjes, een ui en wat knoflook. Eerst bak je het even aan met wat kardemom en gembersiroop. Dit geeft deze soep een heerlijke smaak.

Daarna pureer je alles met de staafmixer of blender. Roer er nog wat room door en je hebt een heerlijke en feestelijke soep. Ik gebruikte een flespompoen maar je kan natuurlijk ook de bekende oranje pompoen gebruiken. Met een scherp koksmes heb je deze zo gesneden en kan die in de pan.

Wij aten deze wortel-pompoensoep als maaltijdsoep. Lekker met wat verse peterselie en een stukje warm stokbrood. Maar in een wat kleinere hoeveelheid is deze soep ook lekker als voorgerecht. Hier vind je nog veel meer makkelijke soeprecepten.

Wil je iedere dag een nieuw recept? Volg mij dan op Facebook. Klik op 'Vind ik leuk' en daarna onder het knopje 'Volgend' voor 'Als eerste weergeven' om geen enkel recept meer te missen.

Recept

Ingrediënten (4 personen)

  • 1 1/2 l. groentebouillon
  • 1 flespompoen
  • 500 gr. bospeen
  • 250 ml. slagroom
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • kardemom
  • gembersiroop
  • peper en zout
  • olijfolie
  • peterselie

Bereidingswijze

Bereid in een aparte pan anderhalve liter groentebouillon. Zet ook een flinke soeppan op laag vuur en verwarm deze vast voor. Pel de ui en knoflook. Snijd de ui in stukjes en hak de knoflook goed fijn. Verhit een scheutje olijfolie in de soeppan. Hierin bak je de knoflook en ui aan tot deze glazig wordt. Kruid met flink wat kardemom, minimaal een theelepel. Draai er ook een beetje peper boven.

Bereid de pompoen

Snijd intussen met een scherp koksmes de pompoen doormidden. Lepel de pitten en het dradige deel eruit. Snijd de halve pompoenstukken vervolgens in repen. Daarna snijd je deze in blokjes. Ik doe dit gewoon met schil en al. Net zo makkelijk en deze wordt toch gepureerd. Bovendien verlies je zo geen voedingswaarden.

Doe de pompoen in de soeppan en schep om. Doe er een flinke scheut gembersiroop bij en kruid met wat extra peper. Bak een paar minuten aan en giet er dan de groentebouillon bij. Breng aan de kook en zet het vuur lager. Laat 20 minuten pruttelen met een deksel op de pan. Maak tussendoor de bospeen schoon en snijd in stukjes. Voeg na vijf minuten toe en kook nog 15 minuten mee.

Pureer de soep

Als de bouillon 20 minuten heeft opgestaan pureer je alles. Het makkelijkst gaat dit met een goede staafmixer, gewoon in de soeppan. Eventueel kan je de soep ook in delen in een blender pureren. Als de soep mooi glad is roer je er de slagroom doorheen. Eventueel kan je een beetje slagroom bewaren voor de garnering. Laat nog een paar minuten op laag vuur staan.

Hak wat peterselie fijn. Schep de soep in kommen en garneer met de peterselie. Eventueel kan je er nog wat van de resterende slagroom overheen druppelen.

Voor een lekkere soep

Soeppan

Gebruik een flinke soeppan, liefst met dikke bodem. Hierin bak je alles aan en pureer je de soep.

Blender

Geen staafmixer? Doe de soep in delen in een goede blender en pureer daarin. Giet daarna terug in de pan.

Koksmes

Door de harde schil moet je een goed koksmes gebruiken om de pompoen te snijden.

Ook lekker

Voedingswaarden (per persoon)

  • Energie: 312 kcal.
  • Vetten: 24 gr.
    - waarvan verzadigd: 15 gr.
  • Koolhydraten: 16 gr.
    - waarvan suiker: 14 gr.
  • Vezels: 6 gr.
  • Eiwitten: 5 gr.
  • Zout: 4.3 gr. (1720 mg. natrium)

Bron: Voedingscentrum

Keukenspullen

Deze keukenspullen heb ik gebruikt (of komen goed van pas) bij het bereiden van dit recept. Mis je nog iets in jouw keuken? Klik dan op een link voor een korte uitleg of om direct te bestellen.

Wortel-pompoensoep met kardemom en gembersiroop

Wortel-pompoensoep met kardemom en gembersiroop

Wortel-pompoensoep met kardemom en gembersiroop

Nooit meer iets missen? Schrijf je dan snel in voor mijn nieuwsbrief en je krijgt de nieuwste recepten iedere week in je mailbox.

In het kort

Hoi kookliefhebber! Ik ben Rik en ik sta graag in de keuken. Ik ben Kookidee begonnen om mijn passie voor koken met jou te delen. Je vindt hier dan ook van alles op het gebied van lekker koken en eten. Lekkere recepten, kookboeken, handige keukenspullen, kookgerei en nog veel meer.

Hier lees je alles over Kookidee.

Rik en Jens