Wortel-preisoep met Parmezaanse kaas

Wortel-preisoep met Parmezaanse kaas

Als het buiten kouder wordt staat er bij ons thuis regelmatig een kom dampende maaltijdsoep op tafel. Zo maakte ik laatst deze heerlijke wortel-preisoep met Parmezaanse kaas. Een erg lekkere en goed vullende soep die je ook nog eens zo op tafel hebt staan.

Ik maakte deze wortel-preisoep met zowel winterpeen als bospeen. Winterpeen is vaak iets bitterder van smaak, bospeen juist weer wat zoeter. Door ze allebei te gebruiken krijg je de perfecte balans in je wortelsoep. Verder deed ik er alleen nog wat prei en ui bij, meer heb je eigenlijk niet nodig.

Wil je deze lekkere wortel-preisoep met Parmezaanse kaas zelf eens proberen dan vind je hieronder mijn recept. De hoeveelheid is net teveel voor vier personen maar de volgende dag opgewarmd heb je een heerlijke bak soep bij de lunch. Lekker met wat stokbrood.

Recept

Ingrediënten

4 personen

  • 1 flinke winterpeen
  • 750 gr. bospeen
  • 1 1/2 l. groentebouillon (3 bouillonblokjes)
  • 1 prei
  • 1 grote ui
  • Parmezaanse kaas
  • peper en zout
  • olijfolie

Handig

Bij dit recept

Bereidingswijze

Zet vast een flinke soeppan op laag vuur en laat deze goed warm worden. Bereid ook vast anderhalve liter groentebouillon in een aparte pan.

Pel de ui en snijd in vieren, snijd de ui vervolgens in dunne plakjes. Verhit een scheutje olijfolie in de soeppan en bak de ui hier kort in aan tot deze begint te kleuren. Snijd intussen de onderkant van de prei en snijd een paar centimeter in dunne ringetjes. Bewaar de preiringetjes om de soep zo te garneren.

Halveer de prei vervolgens in de lengte en snijd de rest van de prei in halve ringen. Bak kort mee met de ui en kruid met flink wat peper en zout. Boen de winterpeen schoon en verwijder de onder en bovenkant. Halveer de peen in de lengte en snijd vervolgens in stukjes. Bak kort mee met de prei en ui.

Was de bospeen schoon onder de kraan en verwijder de onderkanten en het loof. Snijd de bospeen in plakjes en doe ook in de soeppan. Giet er de groentebouillon bij en laat alles ongeveer 20 minuten pruttelen op laag vuur. Pureer alles in een blender of met een staafmixer en laat nog kort pruttelen.

Kruid de soep eventueel nog met wat extra peper en zout en schep de wortel-preisoep in kommen. Garneer met de apart gelegde preiringetjes en rasp er flink wat Parmezaanse kaas overheen. Serveer de wortel-preisoep met Parmezaanse kaas met wat brood of stokbrood.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief met nieuwe recepten en kooktips. Afmelden kan altijd weer.

Afbeelding bij 'Wortel-preisoep met Parmezaanse kaas'
Afbeelding bij 'Wortel-preisoep met Parmezaanse kaas'
Afbeelding bij 'Wortel-preisoep met Parmezaanse kaas'
Afbeelding bij 'Wortel-preisoep met Parmezaanse kaas'