
Wortelsoep met doperwtjes, gember en basilicumolie
Recept
Ingrediënten
4 personen
- 1 1/2 l. groentebouillon
- 500 gr. bospeen
- 500 gr. winterpeen
- 125 gr. slagroom
- 100 gr. doperwten, diepvries
- 1 ui
- ca. 2 cm. verse gember
- olijfolie
- peper en zout
Voor de basilicumolie:
- handje verse basilicum
- 3 el. olijfolie
Bereidingswijze
Zet vast een flinke soeppan op het vuur zodat de bodem goed warm kan worden. Bereid in een tweede pan ook alvast anderhalve liter groentebouillon en houd warm voor zo.
Boen de bospeen en winterpeen schoon onder de stromende kraan en verwijder de boven- en onderkantjes. Snijd de bospeen en winterpeen in stukjes en zet klaar voor zo, bewaar twee hele bospenen voor later. Pel de ui, snijd in vieren en daarna in stukjes. Verhit een scheut olijfolie in de soeppan en bak de gesneden ui hier kort in aan.
Rasp terwijl je de ui bakt boven de pan een stukje gember met een fijne keukenrasp. Snij wel eerst even de schil weg en gebruik ongeveer twee centimeter. Roer door elkaar en voeg de gesneden bospeen en winterpeen toe. Giet er direct de groentebouillon bij en laat ongeveer 25 minuten koken met de deksel op de pan.
Snijd intussen de overgebleven bospenen in heel dunne plakjes, zet apart voor zo. Als de bospeen en winterpeen 25 minuten heeft gekookt pureer je deze in een blender tot een soep. Als het niet past doe je dit in twee etappes, giet daarna de soep terug in de soeppan en voeg de slagroom toe. Heb je geen blender dan kan je de soep ook met een staafmixer in de pan pureren.
Roer alles goed door elkaar en breng op smaak met peper en zout. Voeg tenslotte de stukjes bospeen en de doperwtjes toe en laat nog ongeveer vijf minuten pruttelen, serveer de soep of laat afkoelen voor later gebruik.
Extra lekker is het als je vlak voor het opdienen nog wat basilicumolie door de soep roert. Neem een handje verse basilicum en snijd in reepjes. Doe de fijngesneden basilicum samen met drie eetlepels olijfolie in een diepe smalle bak en pureer met een staafmixer tot basilicumolie. Doe vlak voor het opdienen bij de soep, het ziet er niet alleen leuk uit maar smaakt ook nog eens heerlijk.
Recepten in je mail



