Een ouderwets lekkere kruidkoek

Een ouderwets lekkere kruidkoek

Ik ben gek op ontbijkoek, lekker als tussendoortje of af en toe op brood. Zelf kruidkoek maken is trouwens zo makkelijk dat je het echt eens moet proberen. Bijvoorbeeld met dit snelle en eenvoudige recept waarmee je een ouderwets lekkere kruidkoek bakt.

Ik koos voor een mengsel van roggemeel en bloem waardoor deze kruidkoek iets lichter van smaak is. Je kan er ook voor kiezen alleen roggemeel te gebruiken. Daarnaast gebruikte ik karnemelk als vloeistof, melk is een prima alternatief al wordt de koek dan iets massiever.

Ook de koekkruiden mengde ik zelf, deze kan je trouwens gewoon kant-en-klaar kopen. Het voordeel van zelf koekkruiden maken is dat je de smaak naar eigen wens aan kan passen. Wil je zelf deze lekkere kruidkoek bakken? Hieronder vind je mijn recept.

Recept

Ingrediënten

1 kruidkoek

  • 150 gr. bloem
  • 100 gr. roggemeel
  • 150 gr. donkere basterdsuiker
  • 200 ml. karnemelk*
  • 2 el. stroop
  • 2 el. koekkruiden**
  • 1 el. bakpoeder
  • snufje zout

* In plaats van karnemelk kan je ook voor gewone melk kiezen, zelf vind ik de kruidkoek met karnemelk net iets luchtiger.
** Koop kant-en-klare koekkruiden of gebruik de hoeveelheid uit het recept hieronder

Koekkruiden

  • 4 tl. kaneel
  • 1 t. foelie
  • 1/2 tl. gemalen kruidnagel
  • 1/2 tl. kardemom
  • 1/2 tl. gemberpoeder
  • 1/2 tl. gemalen nootmuskaat
  • 1/2 tl. gemalen korianderzaad

Heb je niet alle ingrediënten in huis dan kan je gerust wat weglaten. Kaneel, kruidnagel en nootmuskaat zijn de belangrijkste smaakmakers. Ook een kwart theelepel witte peper toevoegen kan erg lekker zijn.

Handig

Bij dit recept

Bereidingswijze

Verwarm je oven voor op 175 graden en zet vast een met boter ingevet cakeblik klaar.

Zeef de bloem en het roggemeel boven een mengkom en meng met het zout en het bakpoeder. Meng alle ingrediënten voor de koekkruiden door elkaar en voeg toe aan de mengkom. Gebruik je kant-en-klare koekkruiden schep deze dan in de mengkom. Meng alles door elkaar met een garde.

Verwarm de karnemelk in een steelpannetje maar zorg dat het niet gaat koken. Schep de donkere basterdsuiker en de stroop erbij en roer door elkaar tot alles is opgelost. Laat het mengsel afkoelen tot je er makkelijk met een vingertop in kan. Spatel het beetje bij beetje door het bloemmengsel tot je een gladde massa hebt.

Schep het beslag in de cakevorm en strijk glad indien dit nodig is. Zet de cakevorm in je voorverwarmde oven en laat deze ongeveer 40 minuten bakken. Haal de vorm uit de oven en controleer de gaarheid met een satéprikker.

Komt de prikker er droog en schoon uit dan is de kruidkoek gaar. Is de kruidkoek nog niet gaar span er dan aluminiumfolie over en schuif de vorm nog eens tien minuten in de oven. Controleer weer en verleng de oventijd telkens met vijf minuten tot de kruidkoek gaar is.

Als de kruidkoek gaar is laat je deze volledig afkoelen in de cakevorm. Span er wel een stuk aluminiumfolie over tijdens het afkoelen. Als de kruidkoek volledig is afgekoeld kan je deze in plakjes serveren. De volgende dag is de kruidkoek trouwens nog lekkerder, al ben ik benieuwd of je dat gaat redden.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief met nieuwe recepten en kooktips. Afmelden kan altijd weer.

Afbeelding bij 'Een ouderwets lekkere kruidkoek'
Afbeelding bij 'Een ouderwets lekkere kruidkoek'
Afbeelding bij 'Een ouderwets lekkere kruidkoek'
Afbeelding bij 'Een ouderwets lekkere kruidkoek'
Afbeelding bij 'Een ouderwets lekkere kruidkoek'
Afbeelding bij 'Een ouderwets lekkere kruidkoek'