Een ouderwets lekkere kruidkoek
Recept
Ingrediënten
1 kruidkoek
- 150 gr. bloem
- 100 gr. roggemeel
- 150 gr. donkere basterdsuiker
- 200 ml. karnemelk*
- 2 el. stroop
- 2 el. koekkruiden**
- 1 el. bakpoeder
- snufje zout
* In plaats van karnemelk kan je ook voor gewone melk kiezen, zelf vind ik de kruidkoek met karnemelk net iets luchtiger.
** Koop kant-en-klare koekkruiden of gebruik de hoeveelheid uit het recept hieronder
Koekkruiden
- 4 tl. kaneel
- 1 t. foelie
- 1/2 tl. gemalen kruidnagel
- 1/2 tl. kardemom
- 1/2 tl. gemberpoeder
- 1/2 tl. gemalen nootmuskaat
- 1/2 tl. gemalen korianderzaad
Heb je niet alle ingrediënten in huis dan kan je gerust wat weglaten. Kaneel, kruidnagel en nootmuskaat zijn de belangrijkste smaakmakers. Ook een kwart theelepel witte peper toevoegen kan erg lekker zijn.
Bereidingswijze
Verwarm je oven voor op 175 graden en zet vast een met boter ingevet cakeblik klaar.
Zeef de bloem en het roggemeel boven een mengkom en meng met het zout en het bakpoeder. Meng alle ingrediënten voor de koekkruiden door elkaar en voeg toe aan de mengkom. Gebruik je kant-en-klare koekkruiden schep deze dan in de mengkom. Meng alles door elkaar met een garde.
Verwarm de karnemelk in een steelpannetje maar zorg dat het niet gaat koken. Schep de donkere basterdsuiker en de stroop erbij en roer door elkaar tot alles is opgelost. Laat het mengsel afkoelen tot je er makkelijk met een vingertop in kan. Spatel het beetje bij beetje door het bloemmengsel tot je een gladde massa hebt.
Schep het beslag in de cakevorm en strijk glad indien dit nodig is. Zet de cakevorm in je voorverwarmde oven en laat deze ongeveer 40 minuten bakken. Haal de vorm uit de oven en controleer de gaarheid met een satéprikker.
Komt de prikker er droog en schoon uit dan is de kruidkoek gaar. Is de kruidkoek nog niet gaar span er dan aluminiumfolie over en schuif de vorm nog eens tien minuten in de oven. Controleer weer en verleng de oventijd telkens met vijf minuten tot de kruidkoek gaar is.
Als de kruidkoek gaar is laat je deze volledig afkoelen in de cakevorm. Span er wel een stuk aluminiumfolie over tijdens het afkoelen. Als de kruidkoek volledig is afgekoeld kan je deze in plakjes serveren. De volgende dag is de kruidkoek trouwens nog lekkerder, al ben ik benieuwd of je dat gaat redden.