Een wel heel makkelijk kaas uienbrood

Een wel heel makkelijk kaas uienbrood
Tussendoortjes
10 minuten + 30 minuten rijzen + 25 minuten oven
2 broden

De bakker bij ons om de hoek heeft regelmatig een kaas uienbrood in het assortiment. Een heerlijk eenvoudig broodje met gebakken uienringetjes en gesmolten kaas. Met dit recept maak je zelf een wel heel makkelijk kaas uienbrood. Zo klaar en echt super van smaak.

Het recept komt overigens uit het boek Rudolph’s Bakery. Een geweldig bakboek vol makkelijke en lekkere bakrecepten. Alle credits voor dit heerlijke kaas uienbrood recept gaan dus naar Rudolph van Veen. Wil je dit heerlijke brood zelf eens maken? Dan vind je hieronder het recept. Erg makkelijk en super lekker! En hier vind je nog veel meer bak recepten.

Wil je iedere dag een nieuw recept? Volg mij dan op Facebook. Klik op 'Vind ik leuk' en daarna onder het knopje 'Volgend' voor 'Als eerste weergeven' om geen enkel recept meer te missen. Het recept vind je na de advertentie.

Recept

Ingrediënten (2 broden)

  • 500 gr. patentbloem
  • 60 gr. roomboter
  • 265 ml. handwarm water
  • 1 tl. suiker*
  • 1 tl. zout
  • 7 gr. instant gist (1 zakje)
  • 250 gr. geraspte kaas
  • 3 tot 4 uien

* In het oorspronkelijke recept wordt 1 tl. honing gebruikt

Handig bij dit recept

Bereidingswijze

Verwarm je oven vast voor op 30 graden, dit is een mooie temperatuur om zo je deegte laten rijzen. Kan je oven deze lage stand niet aan dan zoek je gewoon een warm plekje in je kamer om het deeg te laten rijzen.

Ik bereid het kaas uienbrood trouwens in mijn keukenmachine en doe het dus op een iets andere manier dan in het oorspronkelijke recept. Voor de volledigheid zal ik ook uitleggen hoe je het zonder keukenmachine kan maken.

Met keukenmachine

Haal de boter vast uit de koelkast zodat deze wat zacht kan worden. Zeef de bloem boven de mengkom van je keukenmachine. Doe het handwarme water in een maatbeker en schep hier de suiker en het gist bij, roer door elkaar met een garde tot alles is opgelost. Snijd de boter in blokjes en doe in je keukenmachine.

Laat het kneedmes van je keukenmachine draaien en wacht tot de bloem en boter begint te 'korrelen'. Giet er nu het gistmengsel bij en laat de keukenmachine draaien. Doe er vervolgens het zout bij en laat draaien tot er een bal deeg ontstaat die niet meer aan de rand blijft kleven. Vet een mengkom in met wat olijfolie, leg de deegbal hierin en leg er een vochtige theedoek over. Zet een half uur in de oven die op 30 graden staat.

Met de hand

Leg de bloem op je aanrecht en maak hier in het midden een opening in. De bedoeling is dat je een soort ronde ruimte krijgt middenin de bloem. Doe hier het handwarme water, de gist, de boter en de suiker of honing bij en meng door elkaar. Strooi het zout over de rand van de bloem en kneed naar binnen toe tot je een soepel deeg hebt.

Rol een bal van het deeg en leg deze in een licht ingevette mengkom die je afdekt met een vochtige theedoek. Zet de mengkom in de oven (30 graden) en laat het deeg een half uur rijzen.

Kaas uienbrood verder maken

Pel intussen de uien en halveer deze, snijd de halve uien in ringetjes en zet apart voor zo. Haal de kom met het gerezen deeg uit de oven en verhoog de oventemperatuur direct tot 180 graden.

Kneed het gerezen deeg nogmaals met de hand en verdeel in twee porties. Strooi wat bloem op je aanrecht en rol beide porties met een deegroller uit tot een plat ovaal brood. Leg de beide broden op een bakplaat die je met bakpapier hebt bedekt en verdeel hier de uienringen over. Strooi er de geraspte kaas over en zet zo'n 25 tot 30 minuten in de oven.

Als de kaas mooi goudbruin is en het brood goed gaar is gebakken is je zelfgemaakte kaas uienbrood klaar.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten voortaan per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn gratis nieuwsbrief. Je krijgt dan wekelijks mijn nieuwste recepten en andere leuke kooktips toegestuurd. Afmelden kan natuurlijk altijd weer.

Printen? Het recept wordt automatisch afgedrukt in een printvriendelijke versie.

Een wel heel makkelijk kaas uienbrood
Een wel heel makkelijk kaas uienbrood
Een wel heel makkelijk kaas uienbrood
Een wel heel makkelijk kaas uienbrood
Een wel heel makkelijk kaas uienbrood
Een wel heel makkelijk kaas uienbrood
Een wel heel makkelijk kaas uienbrood
Een wel heel makkelijk kaas uienbrood

Tips van Kookidee

Zet je liever iets anders op tafel? Of heb je nog iets nodig in de keuken? Bekijk dan deze tips of de andere recepten op Kookidee.

Recepten in je mailbox?

Schrijf je in voor mijn gratis nieuwsbrief en ontvang de nieuwste recepten en nog veel meer kookinspiratie in je mailbox.

Over Kookidee

Hoi kookliefhebber! Ik ben Rik en ik sta graag in de keuken. Ik ben Kookidee begonnen om mijn passie voor koken met jou te delen. Je vindt hier dan ook van alles op het gebied van lekker koken en eten. Lekkere recepten, kookboeken, handige keukenspullen, kookgerei en nog veel meer.

Hier lees je alles over Kookidee.

Rik, Patricia en Jens