Een wel heel makkelijk kaas uienbrood

Een wel heel makkelijk kaas uienbrood

De bakker bij ons om de hoek heeft regelmatig een kaas uienbrood in het assortiment. Een heerlijk eenvoudig broodje met gebakken uienringetjes en gesmolten kaas. Met dit recept maak je zelf een wel heel makkelijk kaas uienbrood. Zo klaar en echt super van smaak.

Het recept komt overigens uit het boek Rudolph’s Bakery. Een geweldig bakboek vol makkelijke en lekkere bakrecepten. Alle credits voor dit heerlijke kaas uienbrood recept gaan dus naar Rudolph van Veen. Wil je dit heerlijke brood zelf eens maken? Dan vind je hieronder het recept. Erg makkelijk en super lekker! En hier vind je nog veel meer bak recepten.

Recept

Ingrediënten

2 broden

  • 500 gr. patentbloem
  • 60 gr. roomboter
  • 265 ml. handwarm water
  • 1 tl. suiker*
  • 1 tl. zout
  • 7 gr. instant gist (1 zakje)
  • 250 gr. geraspte kaas
  • 3 tot 4 uien

* In het oorspronkelijke recept wordt 1 tl. honing gebruikt

Handig

Bij dit recept

Bereidingswijze

Verwarm je oven vast voor op 30 graden, dit is een mooie temperatuur om zo je deegte laten rijzen. Kan je oven deze lage stand niet aan dan zoek je gewoon een warm plekje in je kamer om het deeg te laten rijzen.

Ik bereid het kaas uienbrood trouwens in mijn keukenmachine en doe het dus op een iets andere manier dan in het oorspronkelijke recept. Voor de volledigheid zal ik ook uitleggen hoe je het zonder keukenmachine kan maken.

Met keukenmachine

Haal de boter vast uit de koelkast zodat deze wat zacht kan worden. Zeef de bloem boven de mengkom van je keukenmachine. Doe het handwarme water in een maatbeker en schep hier de suiker en het gist bij, roer door elkaar met een garde tot alles is opgelost. Snijd de boter in blokjes en doe in je keukenmachine.

Laat het kneedmes van je keukenmachine draaien en wacht tot de bloem en boter begint te 'korrelen'. Giet er nu het gistmengsel bij en laat de keukenmachine draaien. Doe er vervolgens het zout bij en laat draaien tot er een bal deeg ontstaat die niet meer aan de rand blijft kleven. Vet een mengkom in met wat olijfolie, leg de deegbal hierin en leg er een vochtige theedoek over. Zet een half uur in de oven die op 30 graden staat.

Met de hand

Leg de bloem op je aanrecht en maak hier in het midden een opening in. De bedoeling is dat je een soort ronde ruimte krijgt middenin de bloem. Doe hier het handwarme water, de gist, de boter en de suiker of honing bij en meng door elkaar. Strooi het zout over de rand van de bloem en kneed naar binnen toe tot je een soepel deeg hebt.

Rol een bal van het deeg en leg deze in een licht ingevette mengkom die je afdekt met een vochtige theedoek. Zet de mengkom in de oven (30 graden) en laat het deeg een half uur rijzen.

Kaas uienbrood verder maken

Pel intussen de uien en halveer deze, snijd de halve uien in ringetjes en zet apart voor zo. Haal de kom met het gerezen deeg uit de oven en verhoog de oventemperatuur direct tot 180 graden.

Kneed het gerezen deeg nogmaals met de hand en verdeel in twee porties. Strooi wat bloem op je aanrecht en rol beide porties met een deegroller uit tot een plat ovaal brood. Leg de beide broden op een bakplaat die je met bakpapier hebt bedekt en verdeel hier de uienringen over. Strooi er de geraspte kaas over en zet zo'n 25 tot 30 minuten in de oven.

Als de kaas mooi goudbruin is en het brood goed gaar is gebakken is je zelfgemaakte kaas uienbrood klaar.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief met nieuwe recepten en kooktips. Afmelden kan altijd weer.

Afbeelding bij 'Een wel heel makkelijk kaas uienbrood'
Afbeelding bij 'Een wel heel makkelijk kaas uienbrood'
Afbeelding bij 'Een wel heel makkelijk kaas uienbrood'
Afbeelding bij 'Een wel heel makkelijk kaas uienbrood'
Afbeelding bij 'Een wel heel makkelijk kaas uienbrood'
Afbeelding bij 'Een wel heel makkelijk kaas uienbrood'
Afbeelding bij 'Een wel heel makkelijk kaas uienbrood'
Afbeelding bij 'Een wel heel makkelijk kaas uienbrood'