Gezonde appelchips uit de oven met kaneel

Gezonde appelchips uit de oven met kaneel

Ik begin meteen maar even met een ‘disclaimer’ om teleurstelling te voorkomen, als je een gezonde variant voor gewone chips verwacht kom je namelijk bedrogen uit. De variant die ik nu voor je opschrijf smaakt heel anders dan gewone chips maar is wel heel erg lekker. Je proeft nog echt de appel en ze hebben een wat friszurige smaak. Zeker eens proberen dus.

Wil je trouwens liever een wat gezondere versie van de gewone chips uit een zakje? Kijk dan even bij mijn recept om zelf chips uit de oven te maken. Ook een aanrader maar nogmaals, heel anders dan deze fruitige variant. OK, terug naar de appelchips…

Ik kwam dit recept ooit tegen op de foodblog Beginspiration van Ianne. Natuurlijk wilde ik deze appelchips met kaneel zelf eens proberen en oei wat was dat lekker. Een lekker fruitig smaakje dat heerlijk combineert met kaneel. Net als bij een appeltaart dus, en zo gaat het ook nog eens ruiken in huis als je oven lekker staat te loeien. Aan de slag dus.

Recept

Ingrediënten

2 porties

  • 2 appels naar keuze
  • vers citroensap
  • kaneel

Handig

Bij dit recept

Bereidingswijze

Verwarm je oven voor op 100 graden, je bakt je chips lang op een wat lagere temperatuur. Zet ook vast een bakplaat klaar met een vel bakpapier erop.

Het maken van deze appelchips met kaneel is verder heel makkelijk, je hoeft de appels niet eens te schillen (wel even de schil goed schoonpoetsen). Verwijder het klokhuis uit de appels met een appelboor, of snijd deze later uit de schijfjes die je zo gaat snijden. Snij vervolgens dunne plakjes (circa 2 mm.) van de appel met een mandoline, kaasschaaf of scherp mes.

Met de mandoline gaat het natuurlijk het snelst, met de kaasschaaf iets minder snel en met het mes ben je nog wat langer bezig. Als je de kaasschaaf gebruikt kan je het best een plat stukje van de appel afsnijden, dan glijd je kaasschaaf niet zo snel weg. Snijd je ze met een gewoon mes dan snijd je de appel eerst in vier partjes die je vervolgens in dunne plakjes snijd.

Doe de appelschijfjes in een grote kom en knijp hier wat citroensap overheen, ik gebruik altijd vers citroensap maar uit een flesje mag ook. Let er met zo'n flesje wel op dat je niet teveel gebruikt want dit is geconcentreerd en erg zuur. Hussel goed door elkaar zodat de appel goed in contact komt met het citroensap. Doe er vervolgens naar smaak wat kaneel overheen en schud nogmaals goed door elkaar.

Leg de appelschijfjes nu op het bakpapier op de ovenplaat, zoveel mogelijk naast en niet op elkaar. Bestrooi indien nodig nog met een beetje kaneelpoeder zodat alle appelschijfjes een beetje kaneel hebben. Zet de bakplaat nu in het midden van je voorverwarmde oven en zet de wekker op 2 uur.

Kijk na 2 uur of je appelchips mooi beginnen te kleuren en of ze niet verbranden. Zijn ze nog niet verbrand en nog niet bruin geworden dan zet je ze nog een kwartiertje in de oven. Weer even kijken en eventueel nog een kwartiertje laten bakken. Dit verschilt per oven, in het recept van Ianne staat 2,5 uur maar bij mij waren ze na 2 uur en een kwartier perfect.

Ik heb ze laten afkoelen op de ovenplaat (buiten de oven) en heb er daarna heerlijk van zitten smullen. Je kan ze bewaren in een afgesloten bakje met een keukenpapiertje onder de deksel, maar als je ze net zo lekker vindt als ik dan is dat niet eens nodig. Ik ben benieuwd of je ook zo geniet van deze fruitige variant van chips uit de oven.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief met nieuwe recepten en kooktips. Afmelden kan altijd weer.

Afbeelding bij 'Gezonde appelchips uit de oven met kaneel'
Afbeelding bij 'Gezonde appelchips uit de oven met kaneel'
Afbeelding bij 'Gezonde appelchips uit de oven met kaneel'
Afbeelding bij 'Gezonde appelchips uit de oven met kaneel'
Afbeelding bij 'Gezonde appelchips uit de oven met kaneel'