Kipnuggets maken
Recept
Ingrediënten
1 portie (ca. 16 stuks)
- 200 gr. kippendijfilet
- 50 gr. bloem
- 50 gr. panko
- 1 ei
- peper en zout
- paprikapoeder*
Bij bereiding in de pan:
- arachideolie of zonnebloemolie
* Varieer ook eens met andere kruiden als kipkruiden, chilivlokken of knoflookpoeder.
Bereidingswijze
Als je de kipnuggets in de oven maakt verwarm je deze vast voor op 180 graden. Zet ook vast een of twee bakplaten klaar die je bekleed met bakpapier. Voor krokante ovenhapjes gebruik ik trouwens altijd speciaal 'snackpapier' van Toppits.
Zet drie kommen of diepe borden klaar. Meng in één kom de bloem met zout en paprikapoeder naar smaak. Doe in de tweede kom een losgeklopt ei en in de derde kom de panko. Kan je geen panko vinden gebruik dan paneermeel of fijngestampte cornflakes. Panko vind je normaal gesproken in het Oosterse vak van je supermarkt of bij de toko.
Snijd de kippendij of kipfilet in blokjes van gelijke grootte, zo weet je zeker dat ze allemaal gaar zijn na afloop. Haal ieder stukje kippendij achtereenvolgens door de bloem, het eiermengsel en de panko. Zorg er daarbij voor dat alle kanten van het stukje kip in alledrie de kommen goed bedekt worden.
Kipnuggets maken in de oven
Bereid je de kipnuggets in de oven dan verdeel je ze nu over de bakplaat. Schuif de bakplaat met de kipnuggets in het midden van de voorverwarmde oven en laat 30 minuten bakken. Keer de nuggets halverwege even om met een vleesgang. Snijd na 30 minuten één nugget doormidden om te controleren of die gaar is, verleng de oventijd indien nodig met een paar minuten.
Kipnuggets maken in de koekenpan
Als je de kipnuggets in de koekenpan maakt bak je ze in meerdere etappes. Verhit een paar eetlepels arachideolie of zonneboemolie in de koekenpan en bak de kipnuggets in zo'n vijf minuten goudbruin, draai ze halverwege even om. Bewaar de gebakken kipnuggets in een schaal met keukenpapier tot de rest klaar is.
Kipnuggets frituren
Wil je de kipnuggets frituren dan verhit je een laagje arachideolie of zonnebloemolie in een diepe pan of wok. Als de olie zo'n 160 graden is frituur je de kipnuggets in kleine porties tot ze goudbruin zijn. Bewaar de al gebakken kipnuggets in een schaal met wat keukenpapier.
Serveer de kipnuggets met je favoriete saus. Erg lekker vind ik kipnuggets met chilisaus of barbecuesaus. Ook een mengsel van wat mayonaise, yoghurt en mosterd is erg lekker bij zelfgemaakte kipnuggets. En pas op dat je je vingers er niet bij opeet.