Plukbrood met gesmolten knoflookboter, mozzarella en basilicum

Plukbrood met gesmolten knoflookboter, mozzarella en basilicum

Ik ben echt helemaal dol op een heerlijk warm plukbrood dat net uit de oven komt. Ik zag dat ik nog geen plukbrood op Kookidee had staan en daar moet dus snel eens verandering in komen. Daarom hier mijn recept voor een plukbrood met gesmolten knoflookboter, mozzarella en basilicum.

Plukbrood is echt heel makkelijk om te bereiden en heb je dan ook zo op tafel staan. Erg lekker als borrelhapje of als bijgerecht, bijvoorbeeld bij een lekkere soep. De gesmolten knoflookboter die je naderhand nog eens over het plukbrood giet maakt het helemaal af, hieronder vind je mijn makkelijke recept voor plukbrood.

Recept

Ingrediënten

1 portie

  • 1 ongesneden brood*
  • 100 gr. roomboter
  • 4 tot 6 tenen knoflook
  • 1 bol buffelmozzarella
  • handje basilicum
  • grof zeezout
  • versgemalen peper
  • Italiaanse kruiden

* Het lekkerst is om een 'ambachtelijk' brood te gebruiken, zelf vind ik een bruin brood erg lekker. Het liefst een beetje hoog en rond model zodat je het goed in kan snijden, bijvoorbeeld de ongesneden Liefde & Passie broden van Albert Heijn.

Handig

Bij dit recept

Bereidingswijze

Plukbrood is erg makkelijk om te maken, verwarm je oven vast voor op 180 graden en zet een met bakpapier beklede bakplaat klaar. Smelt in een steelpannetje de roomboter en pel de teentjes knoflook. Pers de teentjes knoflook boven de gesmolten boter en voeg wat grof zeezout toe. Roer alles goed door elkaar en houdt warm en vloeibaar voor zo, roer regelmatig door.

Snijd het ongesneden brood met een scherp broodmes in de lengte in reepjes in tot net boven de onderkant. Draai het brood een kwartslag en herhaal dezelfde procedure nogmaals. Het resultaat is een brood dat net niet tot onder in blokjes is gesneden. Als hulpmiddel kan je het brood bijvoorbeeld tussen twee pollepels inleggen, je snijd het brood tot het mes de pollepels raakt.

Leg het ingesneden brood op de bakplaat van je oven. Giet nu de helft van de gesmolten knoflookboter in de gesneden gleuven in het brood. Laat de bol buffelmozzarella goed uitlekken en snijd vervolgens in dunne plakjes. Snijd de plakjes nu in dunne reepjes en steek deze in de gleuven in het brood. Verdeel zoveel mogelijk over het hele brood.

Maal er nu wat peper overheen en strooi er wat gedroogde Italiaanse kruiden over. Giet vervolgens de resterende gesmolten boter met knoflook over het brood. Hak de verse basilicum goed fijn en strooi over het beboterde brood. Schuif het brood in de voorverwarmde oven en laat zo'n 10 tot 15 minuten bakken.

Je plukbrood is klaar zodra de mozzarella mooi is gesmolten en het brood lekker knapperig is geworden. Haal het brood uit de oven en serveer direct, iedereen kan nu stukjes van het brood plukken en direct opeten.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief met nieuwe recepten en kooktips. Afmelden kan altijd weer.

Afbeelding bij 'Plukbrood met gesmolten knoflookboter, mozzarella en basilicum'
Afbeelding bij 'Plukbrood met gesmolten knoflookboter, mozzarella en basilicum'
Afbeelding bij 'Plukbrood met gesmolten knoflookboter, mozzarella en basilicum'
Afbeelding bij 'Plukbrood met gesmolten knoflookboter, mozzarella en basilicum'
Afbeelding bij 'Plukbrood met gesmolten knoflookboter, mozzarella en basilicum'