Plukbrood met gesmolten knoflookboter, mozzarella en basilicum
Recept
Ingrediënten
1 portie
- 1 ongesneden brood*
- 100 gr. roomboter
- 4 tot 6 tenen knoflook
- 1 bol buffelmozzarella
- handje basilicum
- grof zeezout
- versgemalen peper
- Italiaanse kruiden
* Het lekkerst is om een 'ambachtelijk' brood te gebruiken, zelf vind ik een bruin brood erg lekker. Het liefst een beetje hoog en rond model zodat je het goed in kan snijden, bijvoorbeeld de ongesneden Liefde & Passie broden van Albert Heijn.
Bereidingswijze
Plukbrood is erg makkelijk om te maken, verwarm je oven vast voor op 180 graden en zet een met bakpapier beklede bakplaat klaar. Smelt in een steelpannetje de roomboter en pel de teentjes knoflook. Pers de teentjes knoflook boven de gesmolten boter en voeg wat grof zeezout toe. Roer alles goed door elkaar en houdt warm en vloeibaar voor zo, roer regelmatig door.
Snijd het ongesneden brood met een scherp broodmes in de lengte in reepjes in tot net boven de onderkant. Draai het brood een kwartslag en herhaal dezelfde procedure nogmaals. Het resultaat is een brood dat net niet tot onder in blokjes is gesneden. Als hulpmiddel kan je het brood bijvoorbeeld tussen twee pollepels inleggen, je snijd het brood tot het mes de pollepels raakt.
Leg het ingesneden brood op de bakplaat van je oven. Giet nu de helft van de gesmolten knoflookboter in de gesneden gleuven in het brood. Laat de bol buffelmozzarella goed uitlekken en snijd vervolgens in dunne plakjes. Snijd de plakjes nu in dunne reepjes en steek deze in de gleuven in het brood. Verdeel zoveel mogelijk over het hele brood.
Maal er nu wat peper overheen en strooi er wat gedroogde Italiaanse kruiden over. Giet vervolgens de resterende gesmolten boter met knoflook over het brood. Hak de verse basilicum goed fijn en strooi over het beboterde brood. Schuif het brood in de voorverwarmde oven en laat zo'n 10 tot 15 minuten bakken.
Je plukbrood is klaar zodra de mozzarella mooi is gesmolten en het brood lekker knapperig is geworden. Haal het brood uit de oven en serveer direct, iedereen kan nu stukjes van het brood plukken en direct opeten.