Plukbrood met gesmolten knoflookboter, mozzarella en basilicum

Plukbrood met gesmolten knoflookboter, mozzarella en basilicum
Bijgerecht, Tussendoortjes
15 minuten + 15 minuten oven
1 portie

Ik ben echt helemaal dol op een heerlijk warm plukbrood dat net uit de oven komt. Ik zag dat ik nog geen plukbrood op Kookidee had staan en daar moet dus snel eens verandering in komen. Daarom hier mijn recept voor een plukbrood met gesmolten knoflookboter, mozzarella en basilicum.

Plukbrood is echt heel makkelijk om te bereiden en heb je dan ook zo op tafel staan. Erg lekker als borrelhapje of als bijgerecht, bijvoorbeeld bij een lekkere soep. De gesmolten knoflookboter die je naderhand nog eens over het plukbrood giet maakt het helemaal af, hieronder vind je mijn makkelijke recept voor plukbrood.

Wil je iedere dag een nieuw recept? Volg mij dan op Facebook. Klik op 'Vind ik leuk' en daarna onder het knopje 'Volgend' voor 'Als eerste weergeven' om geen enkel recept meer te missen. Het recept vind je na de advertentie.

Recept

Ingrediënten (1 portie)

  • 1 ongesneden brood*
  • 100 gr. roomboter
  • 4 tot 6 tenen knoflook
  • 1 bol buffelmozzarella
  • handje basilicum
  • grof zeezout
  • versgemalen peper
  • Italiaanse kruiden

* Het lekkerst is om een 'ambachtelijk' brood te gebruiken, zelf vind ik een bruin brood erg lekker. Het liefst een beetje hoog en rond model zodat je het goed in kan snijden, bijvoorbeeld de ongesneden Liefde & Passie broden van Albert Heijn.

Handig bij dit recept

Bereidingswijze

Plukbrood is erg makkelijk om te maken, verwarm je oven vast voor op 180 graden en zet een met bakpapier beklede bakplaat klaar. Smelt in een steelpannetje de roomboter en pel de teentjes knoflook. Pers de teentjes knoflook boven de gesmolten boter en voeg wat grof zeezout toe. Roer alles goed door elkaar en houdt warm en vloeibaar voor zo, roer regelmatig door.

Snijd het ongesneden brood met een scherp broodmes in de lengte in reepjes in tot net boven de onderkant. Draai het brood een kwartslag en herhaal dezelfde procedure nogmaals. Het resultaat is een brood dat net niet tot onder in blokjes is gesneden. Als hulpmiddel kan je het brood bijvoorbeeld tussen twee pollepels inleggen, je snijd het brood tot het mes de pollepels raakt.

Leg het ingesneden brood op de bakplaat van je oven. Giet nu de helft van de gesmolten knoflookboter in de gesneden gleuven in het brood. Laat de bol buffelmozzarella goed uitlekken en snijd vervolgens in dunne plakjes. Snijd de plakjes nu in dunne reepjes en steek deze in de gleuven in het brood. Verdeel zoveel mogelijk over het hele brood.

Maal er nu wat peper overheen en strooi er wat gedroogde Italiaanse kruiden over. Giet vervolgens de resterende gesmolten boter met knoflook over het brood. Hak de verse basilicum goed fijn en strooi over het beboterde brood. Schuif het brood in de voorverwarmde oven en laat zo'n 10 tot 15 minuten bakken.

Je plukbrood is klaar zodra de mozzarella mooi is gesmolten en het brood lekker knapperig is geworden. Haal het brood uit de oven en serveer direct, iedereen kan nu stukjes van het brood plukken en direct opeten.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten voortaan per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn gratis nieuwsbrief. Je krijgt dan wekelijks mijn nieuwste recepten en andere leuke kooktips toegestuurd. Afmelden kan natuurlijk altijd weer.

Printen? Het recept wordt automatisch afgedrukt in een printvriendelijke versie.

Plukbrood met gesmolten knoflookboter, mozzarella en basilicum
Plukbrood met gesmolten knoflookboter, mozzarella en basilicum
Plukbrood met gesmolten knoflookboter, mozzarella en basilicum
Plukbrood met gesmolten knoflookboter, mozzarella en basilicum
Plukbrood met gesmolten knoflookboter, mozzarella en basilicum

Tips van Kookidee

Zet je liever iets anders op tafel? Of heb je nog iets nodig in de keuken? Bekijk dan deze tips of de andere recepten op Kookidee.

Recepten in je mailbox?

Schrijf je in voor mijn gratis nieuwsbrief en ontvang de nieuwste recepten en nog veel meer kookinspiratie in je mailbox.

Over Kookidee

Hoi kookliefhebber! Ik ben Rik en ik sta graag in de keuken. Ik ben Kookidee begonnen om mijn passie voor koken met jou te delen. Je vindt hier dan ook van alles op het gebied van lekker koken en eten. Lekkere recepten, kookboeken, handige keukenspullen, kookgerei en nog veel meer.

Hier lees je alles over Kookidee.

Rik, Patricia en Jens