Popcorn maken in de pan

Popcorn maken in de pan

Popcorn maken is zo eenvoudig dat je het eigenlijk niet eens een recept mag noemen. Het makkelijkst is het om popcorn te maken in een pan met een deksel. Hier heb je alleen wat pofmaïs en een beetje zonnebloemolie voor nodig. Je verhit de olie in de pan en wacht tot deze heet genoeg is. Hierna pop je de maïskorrels en breng je de verse popcorn op smaak met wat suiker of zout.

Zelf vind ik popcorn uit de pan het lekkerst om te maken. Je hebt ook kant en klare pakjes voor in de magnetron, maar deze zijn vaak erg zoet of juist erg zout. Ook zijn er speciale popcornmakers die de popcorn voor je maken. Maar nogmaals, popcorn maken in de pan is net zo makkelijk en misschien wel nog lekkerder. En dit lekkere tussendoortje heb je in een paar minuten gemaakt.

Hieronder kan je lezen hoe je zoete en zoute popcorn kan maken in een pan. Ook staan er nog een paar verrassende variaties en tips hoe je zelf kan experimenteren met de smaak. Als je klaar bent moet je de pan eerst helemaal af laten koelen voor je deze afwast. Anders heb je kans dat de bodem krom gaat trekken. En ben je een échte popcorn fan? Dan is een speciale popcorn pan misschien wel iets voor jou!

Recept

Ingrediënten

1 portie

  • klein kopje pofmais
  • beetje zonnebloemolie
  • suiker of zout

Handig

Bij dit recept

Bereidingswijze

Zet een redelijk grote pan met deksel op het vuur. Bedek de bodem met een dun laagje zonnebloemolie en leg hier drie maïskorrels in. Doe direct het deksel weer op de pan. Zet het vuur nu hoog en wacht tot je alle drie de korrels hebt horen 'poppen'. Nu is de olie heet genoeg en kan je de rest van de popcorn maken.

De rest van de popcorn maken

Draai het vuur lager en bedek de hele bodem van de pan met een dun laagje maïskorrels. De bodem moet net bedekt zijn. Als je de laag te dik maakt krijg je teveel popcorn en past het niet meer in de pan. Ook heb je dan kans dat de popcorn niet gelijkmatig popt. Een deel verbrandt dan en een deel popt helemaal niet.

Wacht even tot je hoort dat ook de rest van de maïskorrels begint te poppen. Schud nu de pan af en toe zodat de maïskorrels niet aan kunnen branden. Na zo'n twee minuten hoor je dat het poppen is afgelopen en is de popcorn in principe klaar.

Zoete en zoute popcorn maken

Je kan nu met suiker of zout de popcorn op smaak brengen. Doe de popcorn uit de pan in een vergiet of mengkom. Doe er ongeveer een eetlepel zonnebloemolie bij en suiker of zout naar smaak. Schud alles goed om tot alle popcorn op smaak is gebracht. Bewaar de popcorn in een afgesloten bak, zo blijft deze nog maximaal twee dagen goed.

Meer variaties

Met popcorn kan je echt alle kanten op. Gewone popcorn met suiker is mijn favoriet maar met deze variaties kan je ook eens experimenteren.

Popcorn met ahornsiroop

Bereid de popcorn zoals hierboven maar voeg geen zout of suiker toe. Verwarm een beetje ahornsiroop in een pan, blijf erbij want het gaat snel verbranden. Zodra de siroop goed warm is haal je de pan van het vuur en roert er popcorn doorheen. Zodra de popcorn voorzien is van een glanzend laagje is deze klaar om opgegeten te worden

Popcorn met Italiaanse kruiden

Bereid de popcorn zoals hierboven maar voeg geen zout of suiker toe. Meng in een schaaltje wat Italiaanse kruiden (gedroogd, uit een potje) zoals 1 tl. orgeano en 1 tl. basilicum. Meng hier 1/2 tl. knoflookpoeder en een klein snufje zout en peper doorheen. Doe de popcorn in een kom, strooi het kruidenmengsel eroverheen en schud goed om door er bijvoorbeeld even een bord op te leggen en hard te schudden.

Oosterse popcorn

Bereid de popcorn zoals hierboven maar voeg geen zout of suiker toe. Doe de popcorn in een kom en strooi er wat 5-kruidenpoeder doorheen (een Oosterse kruidenmix, o.a. te koop bij de Albert Heijn). Even goed schudden en klaar is je Oosterse popcorn. Let erop dat je er niet teveel kruiden bij doet, deze zijn erg scherp van smaak. In 5-kruidenpoeder zit kassia, steranijs, szechuanpeper, venkel en kruidnagel.

Blijf experimenteren

Je ziet dat je met popcorn alle kanten op kan. Probeer het bijvoorbeeld ook eens met kruiden als paprikapoeder, kerriepoeder, alleen knoflookpoeder met wat zout, kaneel en ga zo maar door. Probeer het eerst even in een klein bakje zodat je niet je hele voorraad popcorn weg hoeft te gooien als je gekozen combinatie toch tegen mocht vallen.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief met nieuwe recepten en kooktips. Afmelden kan altijd weer.

Afbeelding bij 'Popcorn maken in de pan'
Afbeelding bij 'Popcorn maken in de pan'