Zo maak je chips in de oven, lekker en gezond
Recept
Ingrediënten
2 porties
- 4 grote hardkokende (biologische) aardappelen
- zonnebloemolie of arachideolie
- kruiden naar smaak
Bereidingswijze
Verwarm de oven vast voor op 200 graden en zet een bakplaat klaar die je bedekt met een vel bakpapier. Als je biologische aardappelen hebt wrijf je de schil even goed schoon, heb je gewone aardappelen was ze dan schoon onder de kraan en dep droog. Schillen is niet nodig, dat is nou het leuke van deze chips.
Snijd de aardappelen in dunne schijfjes van 2 tot 3 mm dikte. Dit kan je op verschillende manieren doen, als je een mandoline in huis hebt dan ben je zo klaar. Anders gebruik je een kaasschaaf of een mes. Een keukenrasp zou je ook kunnen proberen maar zelf vind ik die plakjes te dun worden, ligt misschien aan mijn rasp.
Als je de aardappelen hebt gesneden moet je de schijfjes invetten met wat olie. Doe bijvoorbeeld een laag olie in een kom en haal ze hier doorheen of vet ze op de bakplaat in met een kwastje dat je in de olie doopt. Zorg dat de ingevette schijfjes aardappel naast elkaar liggen en niet over elkaar heen, anders heb je kans dat ze niet krokant worden en slap blijven.
Kruid de ingevette schijfjes naar smaak met je favoriete kruiden. Lekker grof zeezout, peper, knoflookpoeder, chilipoeder, paprikapoeder of welke smaak dan ook. Leg ze daarna 20 minuten in de oven en keer de schijfjes halverwege eventueel om. Kijk af en toe ook even in je oven om te zien of ze niet te hard kleuren, dunnere schijfjes zijn eerder klaar dan de dikkere.
Als ze klaar zijn laat je de zelfgemaakte chips afkoelen op de bakplaat. Daarna doe je ze in een bakje waar je even een velletje keukenpapier in hebt gelegd en smullen maar.