Zo maak je chips in de oven, lekker en gezond

Zo maak je chips in de oven, lekker en gezond

Vroeger als kind maakte ik wel eens zelf chips, mijn moeder sneed de aardappelen in schijfjes en ik mocht ze op de ovenplaat leggen. Ruim veertig jaar later doe ik het nu zelf met mijn zoontje, en ik vind ze nog steeds heel lekker. Bovendien zit er ook nog eens een stuk minder zout in dan bij de chips uit de supermarkt. Dus niet alleen lekker maar ook nog eens gezonder.

Nu maak ik natuurlijk niet altijd chips, ik koop vaak genoeg een zak Kettle chips die ik ook erg lekker vind. Maar het is zo makkelijk om zelf chips te maken dat het toch regelmatig voorkomt, en het ziet er ook nog eens leuk uit. Nog nooit gedaan? Dan moet je het zeker eens proberen, je bent echt zo klaar.

Wil je iedere dag een nieuw recept? Volg mij dan op Facebook. Klik op 'Vind ik leuk' en daarna onder het knopje 'Volgend' voor 'Als eerste weergeven' om geen enkel recept meer te missen.

Recept

Ingrediënten (2 porties)

  • 4 grote hardkokende (biologische) aardappelen
  • zonnebloemolie of arachideolie
  • kruiden naar smaak

Bereidingswijze

Verwarm de oven vast voor op 200 graden en zet een bakplaat klaar die je bedekt met een vel bakpapier. Als je biologische aardappelen hebt wrijf je de schil even goed schoon, heb je gewone aardappelen was ze dan schoon onder de kraan en dep droog. Schillen is niet nodig, dat is nou het leuke van deze chips.

Snijd de aardappelen in dunne schijfjes van 2 tot 3 mm dikte. Dit kan je op verschillende manieren doen, als je een mandoline in huis hebt dan ben je zo klaar. Anders gebruik je een kaasschaaf of een mes. Een keukenrasp zou je ook kunnen proberen maar zelf vind ik die plakjes te dun worden, ligt misschien aan mijn rasp.

Als je de aardappelen hebt gesneden moet je de schijfjes invetten met wat olie. Doe bijvoorbeeld een laag olie in een kom en haal ze hier doorheen of vet ze op de bakplaat in met een kwastje dat je in de olie doopt. Zorg dat de ingevette schijfjes aardappel naast elkaar liggen en niet over elkaar heen, anders heb je kans dat ze niet krokant worden en slap blijven.

Kruid de ingevette schijfjes naar smaak met je favoriete kruiden. Lekker grof zeezout, peper, knoflookpoeder, chilipoeder, paprikapoeder of welke smaak dan ook. Leg ze daarna 20 minuten in de oven en keer de schijfjes halverwege eventueel om. Kijk af en toe ook even in je oven om te zien of ze niet te hard kleuren, dunnere schijfjes zijn eerder klaar dan de dikkere.

Als ze klaar zijn laat je de zelfgemaakte chips afkoelen op de bakplaat. Daarna doe je ze in een bakje waar je even een velletje keukenpapier in hebt gelegd en smullen maar.

Keukenspullen

Deze keukenspullen heb ik gebruikt (of komen goed van pas) bij het bereiden van dit recept. Mis je nog iets in jouw keuken? Klik dan op een link voor een korte uitleg of om direct te bestellen.

Zo maak je chips in de oven, lekker en gezond

Zo maak je chips in de oven, lekker en gezond

Zo maak je chips in de oven, lekker en gezond

Zo maak je chips in de oven, lekker en gezond

Nooit meer iets missen? Schrijf je dan snel in voor mijn nieuwsbrief en je krijgt de nieuwste recepten iedere week in je mailbox.

In het kort

Hoi kookliefhebber! Ik ben Rik en ik sta graag in de keuken. Ik ben begonnen met kookidee.nl om mijn passie voor koken met jou te delen. Je vindt hier dan ook van alles op het gebied van lekker koken en eten. Lekkere recepten, kookboeken, handige keukenapparatuur, kookgerei en nog véél meer. Hier lees je meer over kookidee.nl.

Ik wens je veel kijk- en kookplezier met kookidee.nl.

Rik en Jens