Maaltijdsalade recepten

Een maaltijdsalade is een salade die je 's avonds lekker als avondeten kan nemen. Je moet er dus voor zorgen dan deze salade goed vult en ook nog eens voedzaam is. Op Kookidee vind je al veel recepten voor pastasalades die je 's avonds als maaltijd kan eten. Maar je kan ook veel lekkere salades maken zonder pasta. Hier vind je een aantal van deze maaltijdsalade recepten. Handig als je zelf ook eens zo'n lekkere salade voor het avondeten wil maken.

Recepten om zelf een maaltijdsalade te maken

Als je in de supermarkt loopt heb je de keuze uit heel wat kant-en-klare salades. Handig als je weinig tijd hebt. Maar met de recepten op deze pagina kan je ook heel snel je eigen maaltijdsalade maken. Je kan je salade dan helemaal maken met alles wat jij lekker vindt. De ene keer maak je dus een lekkere maaltijdsalade met gerookte kip of zalm. Een andere keer maak je deze met lekker veel groenten. En als je dan af en toe ook nog eens een salade met pasta maakt kan je eindeloos variëren.

De basis en vulling voor je salade

Een goede salade bestaat altijd uit een paar belangrijke onderdelen. De basis is meestal een soort bladsla of een pasta. Maar je kan ook een maaltijdsalade maken met couscous, rijst of zelfs noedels. En als je eenmaal weet welke basis je wil zoek je daar de ingrediënten bij die je lekker vindt. Dit kunnen groenten uit het seizoen zijn maar ook zaken als tomaatjes uit een potje, tonijn of kappertjes.

Zelf kies ik er vaak voor om ook iets fris of zoets door de maaltijdsalade te verwerken. Soms snijd ik een appel in kleine blokjes die ik door de salade meng. Of een blikje mais of bietjes. Stuk voor stuk lekker en ook nog eens gezond. Groenten en fruit kan je vaak prima combineren en meestal geeft dat een verrassende smaak.

Maak af met een topping en dressing

De maaltijdsalade maak je daarna af met een topping en een dressing. Een topping kan bestaan uit pijnboompitjes, sesamzaad of croutons. Die laatste kan je prima zelf maken van een oude boterham die je even grilt in een hete pan. De dressing voor je salade kan gewoon een goede olijfolie zijn. Maar ook een mix op basis van olie, yoghurt, mayonaise of azijn. Dit breng je dan weer verder op smaak met wat lekkerere kruiden, vers of uit een potje.

En dit zijn maar een paar van de vele opties waar je uit kan kiezen. Bij de maaltijdsalade recepten op deze pagina’s kom je vanzelf op andere ideeën. Je kan ze gebruiken als basis en er je eigen draai aan geven, of gewoon het recept maken zoals vermeld.

Tips voor lekkere smaakmakers voor in je maaltijdsalade

Een salade op basis van bladsla of pasta heeft vaak een wat vlakke smaak. Je kan een salade verder op smaak brengen met peper en zout en kruiden. Ook kan je kiezen voor een aantal ingrediënten die je salade wat meer smaak geeft. In de maaltijdsalade recepten op Kookidee zal je zien dat ik vaak bepaalde dingen aan mijn salade toevoeg.

Hier heb je een lijstje met mijn favoriete smaakmakers voor een gewone of een maaltijdsalade. De meeste komen uit een potje en kan je :

  • zongedroogde tomaatjes in olie
  • gegrilde paprika uit een potje
  • tonijn uit blik, in olie of water
  • kappertjes uit een potje
  • pijnboompitjes die je kort grilt in een droge pan
  • Parmezaanse kaas
  • Italiaanse kruiden
  • Provençaalse kruiden

Tips voor boeken

Heb je aan de recepten op deze pagina’s niet genoeg? Dan kan je ook nog heel veel ideeën voor een maaltijdsalade uit boeken halen. Er zijn genoeg boeken te vinden die alleen over salades gaan, die kan je gebruiken ter inspiratie. Hier vind je tot slot een aantal van mijn favoriete boeken met recepten voor je gewone salade of maaltijdssalade.