Quiche recepten

Wil je zelf een lekkere quiche maken dan vind je hier vast een makkelijk quiche recept. Ik zet deze zelf thuis graag en vaak op tafel. Niet alleen omdat ze makkelijk te maken zijn, ze zijn ook nog eens erg lekker. Ook kan je eindeloos variëren met wat je in je quiche vorm doet, van een traditionele quiche Lorraine tot één met bijvoorbeeld spinazie. Kijk snel of er een lekker recept voor je tussen staat en volg de stappen uit het recept. Dan kan het eigenlijk niet mislukken.

Kies je favoriete quiche recept om thuis te maken

Ben je net zo dol op quiche als ik? Dan vind je hier vast een lekker quiche recept om er thuis ook zelf eentje te maken. Meestal ben je er niet veel tijd aan kwijt en heb je zo een lekkere maaltijd op tafel staan. Zelf vind ik het leuk om allerlei soorten te proberen. Van een traditionele quiche Lorraine tot een vorm die ik vul met spinazie en brie. Maar wat ze allemaal gemeen hebben is dat ook jij deze hartige taart snel op tafel kan zetten.

De bodem en de basis

Elke quiche bestaat uit een bodem van deeg en een basis van opgeklopt ei met room. Voor de bodem kan je gebruik maken van kant-en-klaar deeg. Hiermee bedek je de vorm aan de onder- en zijkant, de bovenkant blijft altijd open. Je kan dit deeg kant-en-klaar in een ronde vorm kopen of plakjes deeg gebruiken. Deze leg je dan deels over elkaar tot de bodem en zijkanten zijn bedekt. Maar je kan ook zelf quichedeeg maken, daar heb je bijna niets voor nodig.

De vulling van je quiche bestaat zoals je al las uit eieren die je opklopt met room. Al kies ik er zelf ook vaak voor om bijvoorbeeld yoghurt of crème fraîche te gebruiken. Deze vulling stolt tijdens het bakken in de oven maar blijft wel luchtig. Bij de traditionele quiche Lorraine bak je alleen spekjes of ham mee, maar je kan bijvoorbeeld ook spinazie of pompoen in je quiche vorm doen. Hier kan je eindeloos mee variëren.

Vaak wordt er ook kaas toegevoegd aan een quiche. Dit zorgt er vaak voor dat de bovenkant lekker knapperig wordt. En ik vind het zelf ook lekker smaken. Kies voor geraspte kaas als Gruyère, jonge kaas of oude kaas. Maar probeer ook eens brie of camembert. Quiche Lorraine hoort eigenlijk geen kaas te hebben, maar als je dat lekker vindt zou ik dat gewoon doen.

Een quiche vorm of springvorm?

Een quiche bak je in je oven altijd in een vorm. Hier kan je een springvorm voor gebruiken of een speciale quiche vorm. Die laatste is wat lager en heeft de bekende kartelrand. Vaak kan je de bodem er zo uitdrukken waarna je de quiche heel makkelijk uit de vorm kan verwijderen. Als je deze hartige taarten vaak maakt kan ik je zo’n speciale vorm echt aanraden. Maar als je ze maar af en toe gebruikt is een springvorm ook prima. Ik kocht er zelf ook pas later een maar gebruik nu niet anders.

Wil je een vorm kopen zorg er dan voor dat deze een doorsnede van ca. 23 cm heeft.

Van quiche Lorraine tot spinazie en brie

Lijkt het je ook leuk om zelf een quiche te maken dan staat er vast een lekker recept voor je bij. Heb je er nog nooit eentje gemaakt? Begin dan met een eenvoudige met slechts een paar ingrediënten. Bij de traditionele Lorraine kan je weinig fout doen. Maar maak je bijvoorbeeld een quiche met spinazie en brie dan kan deze vaak wat vochtig worden. Dit kan je voorkomen door het vocht eruit te drukken en wat paneermeel op de bodem te strooien. Ook champignons geven vaak vocht af, net als een aantal andere groenten.

Bij elk quiche recept op Kookidee wordt duidelijk uitgelegd hoe je het beste resultaat bereikt. Dus verwarm je oven vast voor, vet de vorm goed in en zet zelf ook eens zo’n lekkere quiche op tafel. Hier vind je nog wat tips over het maken, bewaren en opwarmen van een quiche.